Kaj MZZ svetuje glede potovanj?

Šter, vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve, ki se je med prvim valom epidemije novega koronavirusa izkazal z izredno učinkovitostjo pri reševanju slovenskih državljanov iz tujine, za kar je dobil tudi nagrado jabolko navdiha predsednika Boruta Pahorja, je v oddaji Dobro jutro svetoval o tem, kako naj izberemo destinacije za poletni dopust (ali poslovna potovanja) in kaj moramo pri tem paziti.

Glede dopusta na Hrvaškem je prepričan, da je ta država sposobna poskrbeti za svoje zdravstveno stanje in stanje svojega javnega zdravstva. "Tistim, ki se odpravljajo na dopust, svetujem, da pridobijo korektne podatke iz kraja, v katerega odhajajo ‒ od sorodnikov ali prijateljev, ki so bili tam. Naj spremljajo razvoj dogodkov, saj se položaj spreminja hitro. Moj nasvet je, naj ne spreminjajo načrtov za dopust, kajti če bodo spremenili destinacijo ali čas, ni nujno, da bodo spremenili na bolje. Hrvaška je vendarle država, ki ne vzbuja nezaupanja in ne deluje na način, da prikriva težave, če se pojavijo. Prepričan sem, da bo dopust na Hrvaškem drugačen, ne pa nevaren."

Na plažah bo treba ohranjati varnostno razdaljo. Foto: Reuters
Na plažah bo treba ohranjati varnostno razdaljo. Foto: Reuters

"Če obisk ogrozi zdravje, ga je bolje odložiti"

Drugačne, slabše, so razmere v drugih državah Zahodnega Balkana. Kakšen je Šterov nasvet za obisk teh držav, za katere pravi, da se bo epidemiološka slika še kakšen teden ali dva slabšala? "Smiselno je, da ne "tiščimo" tja ali zlorabljamo izjem, ki veljajo za obisk. Pri tem ne gre le za zaščito nas, ampak tudi prebivalcev, ki tam živijo, saj potrebujejo socialno stabilnost, da bodo uredili svoje zdravstveno stanje. Smiselno je upoštevati omejitvene ukrepe. Če obisk ogrozi zdravje, ga je bolje odložiti."

Na vprašanje voditeljice Ane Tavčar Pirkovič, kako je z letalskimi povezavami po Evropi in kam se je najbolje odpraviti, je Šter svetoval, da je najboljši kazalnik prav vzpostavljanje letalskih povezav. Letalske družbe namreč obnavljajo polete tja, kamor ljudje gredo in to so okolja, ki so varna tudi v zdravstvenem pogledu.

Boljša so avtomobilska potovanja ali takšna, s katerih je mogoče priti nazaj brez kakšnih velikih sprememb aranžmajev.

Andrej Šter

"Nemško zunanje ministrstvo je jasno povedalo svojim državljanom, naj nihče ne računa, da ga bodo šli iskat na drug konec sveta tako kot v prvem valu epidemije in ga pripeljali domov. To je nasvet, ki bi se ga dalo prevesti tudi kot: potuj tako daleč, kolikor boš sposoben sam poskrbeti za vrnitev domov ‒ celo v primeru, če se tam ali tebi kaj zgodi. Tako so boljša avtomobilska potovanja ali takšna, s katerih se je mogoče vrniti brez kakšnih velikih sprememb aranžmajev," je še dodal Šter.

SMS z glavnimi napotki

Ministrstvo za zunanje zadeve na svojih spletnih straneh za vsako državo posebej objavlja opozorila, tako glede covida-19 kot drugih dogodkov, kot so nemiri ali naravne nesreče. Vsak lastnik slovenskega mobilnega telefona že nekaj časa ob prehodu meje prejme tudi SMS-sporočilo s podatki o najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu, zdaj pa se na telefonu ob vrnitvi v domovino pojavi tudi SMS ministrstva za zdravje, v katerem je zapisano, kako ravnati, če pri sebi opazimo simptome ali imamo strah pred okužbo. "Ponavljam še enkrat: ne drvimo k zdravniku, ampak ga pokličemo in se nato obnašamo v skladu z njegovimi navodili," je poudaril Šter.