Protest proti prepovedi splava na Malti. Foto: Reuters
Protest proti prepovedi splava na Malti. Foto: Reuters

Malta ima med vsemi članicami Evropske unije najstrožjo zakonodajo glede splava. Ta zdravstveni poseg namreč ni dovoljen v nobenem primeru.

Kot je za Radio Slovenija poročala Špela Novak, je bila 36-letna Američanka v 17. tednu nosečnosti na Malti skupaj s partnerjem na počitnicah, ko je pred tednom dni začela krvaveti.

Ob pregledu so ugotovili, da za preživetje zarodka ni več možnosti. Toda ker njegovo srce še deluje, malteška zakonodaja prepoveduje zdravniški poseg za končanje nosečnosti.

Ameriški par je teden dni preživel v bolnišnici, čakajoč na to, ali se bo morda sprožil porod ali pa se bo zarodku samo od sebe ustavilo bitje srca. Zdravniki bi namreč posredovali samo v teh dveh primerih. Zavrnili pa so izdajo potrdila, da je sposobna za potovanje v drugo državo, v kateri bi splav lahko opravila.

Danes pa je odvetnik para sporočil, da bosta v dogovoru z zdravstveno zavarovalnico oba vendarle lahko odpotovala, in sicer v Španijo.

Malteško ministstvo za zdravje primera ni komentiralo. Kot je povedala tamkajšnja odvetnica, ki se bori za pravice žensk, se zaradi izjemno stroge zakonodaje o splavu vsako leto pojavi nekaj resnih zapletov, ko nosečnica dobi sepso in morajo reševati njeno življenje. Vendar skoraj noben tak primer ne pride v javnost.