Prizor z lanskega protesta proti dodatnemu omejevanju splava. Foto: EPA
Prizor z lanskega protesta proti dodatnemu omejevanju splava. Foto: EPA

Poljska veča obseg digitalnega hranjenja zdravstvenih podatkov bolnikov, vključno s podatki o alergijah, krvni skupini in nosečnostih, zagovorniki pravic žensk in opozicijski politiki pa opozarjajo, da grozi ženska večji nadzor zaradi ultrakonservativnih stališč vladajoče stranke, ki je že dodatno zaostrila eno najbolj restriktivnih zakonodaj o splavu v Evropi.

Kritiki vlade se bojijo, da bodo oblasti, policija in tožilstvo uporabili nove podatke zoper ženske, katerih nosečnost bo prekinjena tudi s spontanim splavom, ali da bodo nadzorovale ženske, ki bi naročile tablete za prekinitev nosečnosti ali bi potovale v tujino zato, da bi tam opravile splav.

"Register nosečnosti v državi s skoraj popolno prepovedjo splava je strašljiv," je dejala poslanka Agnieszka Dziemianowicz - Bak, poroča Associated Press.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Wojciech Andrusiewicz miri in pravi, da bodo do podatkov lahko dostopali le zdravstveni delavci in da so spremembe uvedli na predlog Evropske unije.

Namen je po njegovih besedah izboljšati zdravljenje bolnikov, tudi če se bodo zdravili drugje v EU-ju. Glede podatkov o nosečnosti je dejal, da bodo ti pomagali zdravnikom, da bodo takoj vedeli, katera ženska ne sme iti na rentgensko slikanje ali vzeti določenih zdravil. "Nihče ne ustvarja registra nosečnosti na Poljskem," je dejal za televizijo TVN24.

V največji nevarnosti bodo revnejše ženske

Marta Lampret, vodja gibanja za varstvo pravic žensk Stavka žensk, pa je dejala, da vladi ne zaupa, da teh podatkov ne bo delila s policijo in tožilstvom. Kot je dejala za Associated Press, policija na Poljskem že zaslišuje ženske glede končanja njihovih nosečnosti, potem ko jih o tem obvestijo nezadovoljni partnerji.

Opozarja, da bo novi sistem pomenil, da se bodo številne Poljakinje izogibale javnemu zdravstvenemu sistemu v nosečnosti, medtem ko si bodo bogatejše ženske priskrbele zasebno oskrbo ali pa bodo šle v tujino.

Medtem bo revnim ženskam, ki se bodo izogibale oskrbi v času nosečnosti, grozilo večje tveganje zdravstvenih težav ali celo smrti.

Marto Lampret skrbi tudi, da bi lahko policija podatke o nosečnosti delila z mediji pod vplivom oblasti, da bi tako škodovali ugledu posameznic. Dejala je, da se je nekaj podobnega že zgodilo. Leta 2020 se je testirala na okužbo z novim koronavirusom, o pozitivnem izvidu njenega testa pa je državna televizija poročala, še preden je sama prejela izvid.

Na Poljskem, pretežno katoliški državi, so splavi prepovedani v skoraj vseh primerih, razen če je ogroženo zdravje ali življenje nosečnice, ali če je nosečnost posledica posilstva ali incesta.

Leta 2020 je poljsko ustavno sodišče onemogočilo tudi splav v primeru prirojenih napak zarodka. V praksi so ženske na Poljskem nosečnost prekinjale s tabletami, ki so jih naročile iz tujine, ali pa so šle splav opravit v Nemčijo, Češko ali v druge države, kjer je ta zdravstveni poseg dovoljen.

Aktivistki Justyni Wydrzyńska grozi triletna zaporna kazen, ker je žrtvi družinskega nasilja pomagala dobiti tablete za splav. Šlo naj bi za prvi takšen primer v Evropi.