Poljsko koalicijo sestavljajo tri stranke, Zakon in pravičnost, Solidarna Poljska in Stranka sporazuma. Foto: Reuters
Poljsko koalicijo sestavljajo tri stranke, Zakon in pravičnost, Solidarna Poljska in Stranka sporazuma. Foto: Reuters

Kot poročata francoska in nemška tiskovna agencija AFP in DPA, podrobnosti danes podpisanega dogovora med največjo nacionalistično stranko Zakon in pravičnost (PiS) ter manjšima koalicijskima strankama Solidarna Poljska in Stranka sporazuma javnosti niso razkrili.

Omenjeni manjši stranki sta pravzaprav satelitski stranki, katerih poslanci in poslanke so se v parlament prebili, ker so bili vključeni na ugodna mesta na volilnih listah PiS-a.

Tako za zdaj ni jasno, ali se bo najvplivnejši poljski politik, vodja PiS-a in nekdanji premier, Jaroslaw Kaczynski dejansko priključil vladnemu kabinetu ali ne. To možnost so namreč v prejšnjih dneh in tednih nakazali nekateri vplivni člani PiS-a kot enega od načinov discipliniranja preostalih koalicijskih strank.

"Pred sabo imamo še tri leta do naslednjih parlamentarnih volitev," je pred novinarji v Varšavi ob podpisu novega koalicijskega dogovora z vodjema omenjenih koalicijskih partneric, Jaroslawom Gowinom in pravosodnim ministrom Zbigniewom Ziobrom, poudaril Kaczynski.

"Imamo stabilno vlado, imamo stabilno parlamentarno večino, imamo program. Vstopamo v novo fazo našega programa v dobro poljskih državljanov, v dobro Poljske," pa je dejal premier Mateusz Morawiecki, ki se lahko v 460-članskem spodnjem domu parlamenta zanaša na tesno večino 235 poslank in poslancev.

Osnutek zakona o zaščiti živali pretresel koalicijo

PiS-u je grozilo, da bo moral sestaviti manjšinsko vlado ali razpisati predčasne volitve, potem ko mu je kar okoli 40 koalicijskih poslancev in poslank prejšnji teden odreklo podporo zaradi osnutka zakona o zaščiti živali, ki ga je pripravil Kaczynski, sicer velik ljubitelj mačk, in ki med drugim prepoveduje gojenje živali za krzno ter ustavlja izvoz halal in košer mesa.

Spor zaradi zakona je izbruhnil sredi pogajanj med PiS-om in preostalima strankama o preoblikovanju vladnega kabineta, pri čemer naj bi hotel PiS kar prepoloviti število njunih ministrstev. Vzrok za to naj bi bil po ocenah analitikov predvsem spor med ultrakonservativnim ministrom Ziobrom in manj radikalnim, tehnokratskim premierjem Morawieckim, ki naj bi ga podpiral Kaczynski.

Ziobro naj bi bil glavni motor za vrsto spornih pravosodnih reform, ki so glavno jabolko spora med Varšavo in EU-jem, ter med drugim za nedavno napoved odstopa od carigrajske konvencije o nasilju nad ženskami, pa tudi za ostro retoriko proti istospolno usmerjenim.