Vzporedni izidi kažejo na prepričljivo zmago premierja Antonia Coste. Foto: Reuters
Vzporedni izidi kažejo na prepričljivo zmago premierja Antonia Coste. Foto: Reuters

Osvojili naj bi namreč od 100 do 117 sedežev v 230-članskem parlamentu, kažejo izidi vzporednih volitev, ki so jih objavile portugalske televizijske postaje RTP, SIC in TVI. Costa je portugalskim medijem sicer že dejal, da večine najbrž ne bodo dosegli. V iztekajočem mandatu so socialisti vladali brez uradne koalicije, a s podporo Levega bloka (BE) in komunistov (PCP).

Vrste na volišču v Lizboni. Foto: Reuters
Vrste na volišču v Lizboni. Foto: Reuters

Euronews poroča, da vzporedni izidi na drugo mesto uvrščajo socialdemokrate (PSD), na tretje mesto Levi blok, na četrto CDU (Koalicija za unitarno demokracijo), sledijo pa krščanski demokrati (CDS-PP) in PAN stranka za pravice živali. Glede na zdajšnje napovedi naj bi v parlament prvič vstopile le štiri stranke.

Costova vlada je zajezdila val gospodarskega okrevanja, ki se je začelo že v času predhodne vlade, in že kmalu ukinila nekatere od varčevalnih ukrepov, reze v plače javnih uslužbencev ter pokojnine. Socialisti so poleg tega dvignili minimalno plačo in razveljavili nekatera zvišanja davkov.

Migracije komajda predmet razprave

Poleg gospodarskih so bili med glavnimi temami predvolilne kampanje tudi socialna vprašanja in podnebne spremembe. Migracije, ena najbolj vročih tem v večini evropskih držav, so bile na Portugalskem komajda predmet razprave če že, pa bolj izseljevanje kot priseljenci. Na Portugalskem živi približno 10,2 milijona prebivalcev, še dodatnih 2,2 milijona Portugalcev živi v tujini, med njimi 1,5 milijona v drugih evropskih državah.