Podoba prenatpranega prebežniškega centra na Lezbosu. Foto: Reuters
Podoba prenatpranega prebežniškega centra na Lezbosu. Foto: Reuters

Na Portugalsko bodo prišli v naslednjih nekaj tednih, je sporočila evropska poslanka Isabel Santos. V skladu z načrtom preselitve mladoletnikov brez spremstva iz prebežniških centrov so prve preselili v Luksemburg, Nemčija jih je nato sprejela okoli 50, v pobudi pa sodelujejo tudi druge države, vključno z Irsko, Francijo, Finsko …

Santosova, ki je dejala, da je bila Portugalska prva država, ki je Grčiji ponudila pomoč, je bila kritična do odziva na načrt. Po njenih besedah ta ni uspel. "Otroci živijo v zelo slabih razmerah. Živijo v prebežniških centrih, v katerih je trikrat, štirikrat ali celo petkrat več ljudi, kot pa bi jih glede na zmogljivosti lahko sprejeli," je povedala.

Mladoletnikov brez spremstva najmanj 5200

V teh centrih na grških otokih je mladoletnih prebežnikov brez spremstva najmanj 5200, večina živi v obupnih razmerah. Članice EU-ja bodo sprejele najmanj 1600 mladoletnikov brez spremstva iz sprejemnih centrov na grških otokih, je marca napovedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Na grških otokih, na katere so se marca zgrnili številni novi prebežniki, potem ko je Turčija prenehala zadrževati migrante in begunce, je veliko otrok brez staršev, sorodnikov ali skrbnikov. Grčija od lani septembra poziva druge evropske države, naj jih sprejmejo.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je dejala, da grške oblasti niso storile dovolj za reševanje težav prenaseljenosti in pomanjkanja zdravstvene oskrbe, dostopa do pitne vode, sanitarij in drugih nujnih življenjskih potrebščin, da bi v centrih omejile širjenje novega koronavirusa.