Na nekaterih voliščih so morali ljudje v dolgih vrstah čakati na oddajo glasu. Foto: Reuters
Na nekaterih voliščih so morali ljudje v dolgih vrstah čakati na oddajo glasu. Foto: Reuters

Slovaška predsednica Zuzana Čaputová je ob oddaji glasovnice pozvala rojake, naj gredo na volišča.

Slovaški premier Peter Pellegrini, ki je nasledil po pritisku javnosti odstopljenega Roberta Fica, je na volišču v Banski Bystrici izrazil zadovoljstvo, da je moral pred voliščem čakati v dolgi vrsti.

"Želim si, da bi svoje mnenje izrazile vse slovaške regije in da bi bila volilna udeležba enaka po vsej državi, od vzhoda do zahoda," je izjavil in dodal, da je "pripravljen sprejeti kakršen koli izid".

Matovič: "Cilj je zbuditi spečega zmaja"

Sorodna novica Slovaška pred volitvami: Kuciak, gorila in poročna torta

Zadnje javnomnenjske ankete so nakazale na poraz socialdemokratov, ki so na oblasti že 12 izmed zadnjih 14 let. Zmaga naj bi se nasmihala opozicijski stranki Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OĽaNO) s predvolilnim sloganom "Premagajmo mafijo skupaj".

"Moj cilj je zbuditi spečega zmaja – nevolivce. Tukaj je dva milijona ljudi, ki so izgubili zaupanje v državo in imajo občutek, da je politika le igra za gospode. Upam, da bodo ti ljudje odločili volitve," je ob oddaji glasu v Trnavi povedal vodja stranke Igor Matovič.

Visoka pričakovanja od prvih volitev po umoru Kuciaka

Novinar Kuciak je v svojem delu pred umorom pisal tudi o povezavah med italijansko mafijo in slovaško politiko, preiskava umora pa je izpostavila še več koruptivnih afer in nezakonite posle ter dogovore med oligarhi, politiko, sodstvom in policijo.

Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala, da bi lahko današnje volitve zaznamovala rekordna udeležba. Že dopoldne je bilo na nekaterih voliščih v različnih delih Slovaške opaziti dolge vrste.

Zaradi smrti članice komisije in volivca podaljšali volitve

Sprva je bilo predvideno, da bodo Slovaki glasovali med 7. in 22. uro, a so na nekaterih voliščih glasovanje podaljšali do 23. ure.

Oblasti so se za to odločile, ker je malo pred začetkom volitev v kraju Velky Krtiš umrla ženska, ki naj bi bila članica tamkajšnje volilne komisije, zaradi česar se je na tem volišču glasovanje začelo eno uro pozneje, kot je bilo predvideno. V Banski Bystrici pa je na volišču umrl 79-letni moški, ko je nameraval oddati svoj glas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi teh zapletov se bodo volitve končale ob 23. uri, ko bodo objavili tudi prve začasne izide volitev ter izide vzporednih volitev. Sprva je bilo predvideno, da bodo izide objavljali po 22. uri.

Predsednica Zuzana Čaputová s hčerko po oddaji glasu v kraju Pezinok na zahodu Slovaške. Foto: Reuters
Predsednica Zuzana Čaputová s hčerko po oddaji glasu v kraju Pezinok na zahodu Slovaške. Foto: Reuters

Pričakovano zapleteno sestavljanje koalicije

Vstop v parlament v Bratislavi se sicer obeta od 7 do 12 strankam, kar pomeni, da bo parlament razdrobljen in bo težko sestaviti koalicijo. Tudi zato, ker so številni zavrnili sodelovanje s stranko Smer in s skrajno desno Ljudsko stranko naša Slovaška (ĽSNS).