Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švedska liberalnejša taktika pristopanja do pandemije koronavirusne bolezni 19 brez stroge karantene je bila v teh mesecih pogosto pod drobnogledom in je bila deležna kar nekaj kritik.

Z današnjo posodobitvijo številk je skupno število okužb v državi naraslo na 48.300, se pa upočasnjuje število smrtnih primerov.

Porast novih primerov je "neposredna posledica okrepitve testiranj v posameznih regijah in registriranje primerov z milimi simptomi", je povedala vodja mikrobiološkega oddelka na švedski agenciji za zdravje Karin Tegmark-Wisell.

Vlada, na katero so letele vse glasnejše kritike opozicije glede počasne okrepitve testiranj, je prejšnji teden namenila dodatnih 565 milijonov evrov za testiranja in sledenje okužbam po državi.

Število smrtnih žrtev covida-19 na Švedskem postopoma upada od viška sredi aprila, ko je umiralo po sto ljudi dnevno. V četrtek so zaznali 19 smrtnih primerov, skupno 4814, kar je precej več od sosednjih držav, a znatno manj kot v najbolj prizadetih evropskih državah – Španiji, Italiji in Veliki Britaniji.

Prejšnji teden so opravili rekordnih 49.200 testov.