Na nedeljskem shodu so protestnikom z barikadami onemogočili nadaljevanje shoda. Foto: Reuters
Na nedeljskem shodu so protestnikom z barikadami onemogočili nadaljevanje shoda. Foto: Reuters

V nedeljo je v prestolnici Minsk potekal "pohod junakov". Nedovoljenega shoda se je udeležilo več tisoč ljudi, Reuters udeležbo ocenjuje na najmanj 100.000. Protestniki so prepevali "naj živi Belorusija" in "ti si podgana" ‒ Lukašenko je s tem izrazom večkrat označil protestnike.

Shod je prekinila policija, ki je zablokirala traso protesta. Na območju Minska, kjer živi belorusko vodstvo, naj bi policija v zrak opozorilno izstrelila več nabojev, poroča ruska tiskovna agencija Interfax, kar pa notranje ministrstvo zanika. V mestu Brest so medtem proti protestnikom posredovali z vodnimi topovi.

Število aretiranih se je po udarnih podatkih policije povzpelo na 400. Aretacije izvajajo zamaskirani varnostni organi, tako v uniformah kot v civilnih oprava, poroča Deutsche Welle.

Policija je sredi dneva sporočila, da so aretirali okoli 250 ljudi, "ki so nosili žaljive napise in nedovoljene simbole". Številni protestniki so namesto uradne rdeče-zelene zastave nosili zgodovinsko belo-rdeče-belo belorusko zastavo, ki je postala simbol gibanja za demokracijo v državi. Skupina Vjasna, ki se bori za človekove pravice, pa je objavila tudi imena več deset prijetih.

Policija in vojska sta sicer že pred protesti močno zastražili središče mesta. Postavljene so številne kovinske ograje, tudi žica. V stranskih ulicah ob palači republike v središču Minska so nameščena vozila za prevoz aretiranih in številni pripadniki varnostnih sil. Oblasti so ugasnile tudi mobilne podatke ter zaprle podzemno železnico.

V soboto na shodu žensk aretiranih več kot sto ljudi

V soboto se je na mirnem shodu v Minsku zbralo več sto žensk, ki so med drugim zahtevale izpustitev aretirane ene izmed glavnih predstavnic opozicije Marije Kolesnikove. Njeni sodelavci so sporočili, da so jo iz Minska premestili v zapor zunaj prestolnice. Kolesnikovo naj bi v ponedeljek ugrabili zamaskirani neznanci in jo poskusili deportirati v Ukrajino, a naj bi to preprečila z raztrganjem svojega potnega lista.

Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da so uniformirani moški brez oznak že v soboto prijeli več kot sto ljudi. Na videoposnetkih na družbenih omrežjih je videti, kako so nekatere izmed protestnic nasilno strpali v kombije.

Policija je v soboto in nedeljo aretirala najmanj 350 ljudi. Foto: Reuters
Policija je v soboto in nedeljo aretirala najmanj 350 ljudi. Foto: Reuters

Lukašenko v ponedeljek na srečanje s Putinom

Protestne akcije sicer potekajo vsak dan od spornih volitev, na katerih naj bi Lukašenko po trditvah opozicije zmagal s prevaro. Varnostne sile so sprva ostro posredovale, nato so pritisk nekoliko popustile, Lukašenko pa po zamenjavi vrha varnostnega aparata znova zahtevo ostro posredovanje proti protestnikom.

Lukašenko je že večkrat izjavil, da ne namerava odstopiti. V skladu z ustavo bi moral na svoj šesti zaporedni mandat priseči najpozneje v dveh mesecih od volitev, torej do 9. oktobra. V ponedeljek bo Lukašenko prvič od izbruha protestov zapustil državo. V Sočiju ob Črnem morju ga bo sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, ki ga je podprl v boju s protesti, medtem ko jih mednarodna skupnost podpira.

Številne aretacije na množičnem protestu v Belorusiji