Kremelj se je odločil za povračilni ukrep proti Sloveniji. Foto: Pixabay
Kremelj se je odločil za povračilni ukrep proti Sloveniji. Foto: Pixabay

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav.

Na svoji spletni strani je rusko ministrstvo zapisalo, da so veleposlanici ob upoštevanju načela vzajemnosti izročili noto o razglasitvi enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi za nezaželeno osebo.

Ministrstvo je v sporočilu za javnost navedlo, da je slovenski veleposlanici tudi povedalo, da je Ljubljana odgovorna za, po njihovem mnenju, "uničenje dvostranskih odnosov" med državama.

Po navedbah virov na slovenskem zunanjem ministrstvu je na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi šest članov osebja – poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

Kot so za MMC pojasnili s slovenskega ministrstva za zunanje in evropske zadeve, mora diplomat zapustiti Rusijo do prihodnjega petka, ukrep pa ne pomeni zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Moskvi, saj bo MZEZ diplomata nadomestil v najkrajšem mogočem času.

"Lahko potrdim, da je Slovenija dobila obvestilo o diplomatu kot nezaželeni osebi. To je bilo pričakovano kot povračilni ukrep. Nikakor pa tega ne vidim kot zaostritev odnosov," je dogodek komentirala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Rusija je uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo

Slovenija ruskega diplomata označila za persono non grato

Slovenija je namreč prejšnji mesec za nezaželeno osebo razglasila ruskega diplomata z veleposlaništva v Ljubljani, saj naj bi "opravljal dejavnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom". Šlo naj bi za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki je na veleposlaništvu opravljal funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Moskva je po izgonu napovedala odgovor.

Kot so takrat povedali na vladi, je ruski diplomat Slovenijo zapustil 27. marca, več pa niso razkrili, saj je bil postopek tajen. Podpredsednik vlade Matej Arčon je takrat dejal, da odločitev, da diplomata razglasijo za persono non grato, "ni bila sprejeta čez noč". "Bila je tehtna in premišljena," je zatrdil.

Bavdaž Kuret je vodenje veleposlaništva v Moskvi prevzela konec lanskega leta. Foto: BoBo
Bavdaž Kuret je vodenje veleposlaništva v Moskvi prevzela konec lanskega leta. Foto: BoBo

Povečanje ruske propagande

Državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk je prejšnji teden povedal, da se je Slovenija za izgon ruskega diplomata odločila zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih dejavnosti zoper slovenske nacionalne interese: "Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih."

Volk je razkril, da so v okviru dejavnosti kritizirali slovensko zunanjo politiko in upravičevali rusko agresijo na Ukrajino.

Po neuradnih informacijah je pri tem sodelovalo več sto ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov. Arčon danes tega ni želel komentirati, prav tako ni mogel povedati, kaj se dogaja s parom, ki so ga na začetku decembra 2022 aretirali zaradi suma, da sta vohuna.

Rusija bo izgnala uslužbenca slovenskega veleposlaništva