Podoba je simbolična. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Podoba je simbolična. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Ruski diplomat persona non grata. Več sto Rusov s študentskimi vizumi širilo propagando?

TV Slovenija je neuradno izvedela, da so ruski kibernapadalci želeli slovenski kibernetski obrambni sistem prikazati kot zelo šibak, je poročala Sara Dvorjak.

Ruski napadi so imeli politično konotacijo. Bili so nekakšen povračilni ukrep zaradi pridružitve Slovenije češki pobudi za skupno nabavo streliva za Ukrajino.

Po informacijah TV Slovenija je stopnja ogroženosti pred kibernetskimi napadi pri nas že leto in pol najvišja, vlada pa v prihodnje pričakuje še več napadov, tudi pred evropskimi volitvami. Državna volilna komisija in ministrstvo za digitalno preobrazbo zato pripravljata ukrepe, s katerimi bi napade preprečili oziroma jih omejili.

Slovenijo naj bi obiskal Putinov zaveznik

Pred dnevi je Slovenijo obiskal tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in nekdanji premier, 82-letni Viktor Zubkov, je poročal portal Necenzurirano. Obisk dolgoletnega vodje upravnega odbora energetskega velikana Gazprom naj bi koordiniralo rusko veleposlaništvo, več podrobnosti o njegovi agendi ni znanih.

Pred slabimi tremi tedni je zunanje ministrstvo izgnalo pomočnika vojaškega atašeja Sergeja Lemeševa. Po tem, ko so diplomata označili za persono non grato in ga izgnali, so se po informacijah TV Slovenija ruske propagandne dejavnosti zmanjšale. V Sloveniji ostaja nekaj manj kot 20 ljudi iz ruskih diplomatskih krogov, ki so se potuhnili – vsaj take so neuradne vladne ocene.

Lemeševa so obveščevalci spremljali več kot pol leta. Pred izgonom se je radikaliziral in skušal s svojo mrežo vplivati na notranje zadeve, ustvarjati razkol v slovenski družbi in med drugim tudi preprečiti državno proslavo ob 20. obletnici vstopa v zvezo Nato.

Med cilji mreže naj bi bilo po informacijah STA-ja tudi majanje zaupanja v vlado.

Navodila za ruske vohune naj bi sicer obsegala pester nabor tem, ki delijo slovensko družbo: od ruske invazije na Ukrajino in napadov Izraela na Gazo do migracij in pravic skupnosti LGBT. Podobno kot pri kibernetskih napadih Slovenija ni izjema, neuradno imajo enaka navodila namreč tudi ruski vohuni v drugih evropskih državah.

Izgnani ruski diplomat naj bi po informacijah Slovenske tiskovne agencije zbiral tudi informacije o ranljivosti posameznih spletnih strani v Sloveniji.

Po poročanju STA-ja decembra 2022 aretirana ruska vohuna neuradno nista bila del te mreže.

Po najobsežnejšem hekerskem napadu v Sloveniji