V napadu je umrlo 19 ljudi, vključno z napadalcem. Foto: Reuters
V napadu je umrlo 19 ljudi, vključno z napadalcem. Foto: Reuters
Krim
Oblasti napada ne obravnavajo kot terorističnega. Foto: Reuters
18-letnik izvedel strelski pohod na Krimu

"V Kerču je eksplodirala doma izdelana eksplozivna naprava," so dejali na ruskem protiterorističnem odboru. Ranjenih je več kot 40 ljudi, 34 so jih prepeljali v dve bolnišnici. Sprva so mislili, da gre za nekakšno eksplozijo plina, nato so iz nacionalne garde sporočili, da gre za "namerno teroristično dejanje", ruski portal RT.com pa zdaj poroča, da preiskovalci pravijo, da dogodek obravnavajo kot umore, ne več kot teroristično dejanje.

Ravnateljica šole Olga Grebenikova je dejala, da so v stavbo vdrli neznani oboroženi moški, pustili eksploziv, nato pa začeli loviti dijake in jih streljati, preiskovalci pa pravijo, da je bil napadalec en sam. RT.com še poroča, da prvotni pregledi trupel kažejo, da so žrtve umrle zaradi streljanja in da ni nihče umrl zaradi eksplozije.

Voditelj Krima Sergej Aksjonov, ki uživa podporo Moskve, je dejal, da je za napad odgovoren eden od dijakov, ki naj bi nato storil samomor. Šlo naj bi za 18-letnega Vladislava Rosljakova, ki so ga varnostne kamere posnele s puško v roki, preiskovalci pa so našli tudi njegovo truplo s strelno rano. RT.com poroča, da je Rosljakov pridobil dovoljenje za 12-kalibrsko puško pred nekaj več kot mesecem dni. Le nekaj dni pred svojim strelskim pohodom je kupil 150 nabojev za to orožje.

Tih, zaprt vase, nekomunikativen
Prihajajo poročila, da je bil Rosljakov tih, zaprt vase, nekomunikativen, kot pravijo njegovi sošolci, pa se je zanimal za obsedence in serijske morilce. Njegova starša sta se nedavno ločila, sam pa je živel skupaj z mamo.

Med žrtvami je največ mladoletnih dijakov, nekaj je tudi zaposlenih na šoli. Ravnateljica je napad primerjala z zasedbo šole v Beslanu leta 2004, med katero je umrlo 330 ljudi. "Po tleh leži veliko trupel, trupel najstnikov. To je bil pravi teroristični napad," je dejala.

Preiskovalci so sporočili, da je bila eksplozivna naprava polna "železnih predmetov", eksplodirala pa je v jedilnici, poroča BBC.

Na kraj eksplozije v mestu s 147.000 prebivalci so med drugim prispeli uslužbenci ruske obveščevalne službe FSB in notranjega ministrstva. Iz zgradbe na Krimskem polotoku, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, so evakuirali ljudi in zavarovali območje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pristojnim službam naročil, naj ugotovijo vzrok eksplozije.

Zaradi varnosti so v Kerču izpraznili vse šole in vrtce.

Ukrajinski polotok Krim si je Rusija leta 2014 po spornem referendumu pripojila, kar je mednarodna skupnost obsodila.

Ob strani si oglejte Reutersov video dogajanja po napadu.

18-letnik izvedel strelski pohod na Krimu