Na referendumu leta 2014 je glas oddala manj kot polovica Kataloncev. Glasovanja španske oblasti niso skušale preprečiti in je minilo mirno, v nasprotju z referendumom 1. oktobra leta 2017. Foto: Reuters
Na referendumu leta 2014 je glas oddala manj kot polovica Kataloncev. Glasovanja španske oblasti niso skušale preprečiti in je minilo mirno, v nasprotju z referendumom 1. oktobra leta 2017. Foto: Reuters
Artur Mas
Špansko sodišče je razsodilo, da mora Artur Mas plačati najvišjo kazen. Foto: Reuters

Masu so marca lani za dve leti prepovedali opravljati javne funkcije, ker je spodbujal glasovanje o neodvisnosti Katalonije, čeprav so sodišča referendum označila za nezakonitega. Na podlagi tega referenduma je Masov naslednik na mestu regionalnega voditelja Katalonije, Carles Puigdemont, lani izvedel nov referendum o neodvisnosti.

Državna španska revizija je sporočila, da so bili Mas in še devet drugih članov administracije odgovorni za financiranje referenduma v novembru leta 2014 v skupni višini 4,9 milijona evrov. Denar so med drugim porabili za vzpostavitev spletne strani, nakup 7.000 računalnikov za volišča, tiskanje volilnih listkov in oglaševanje. Revizija je vsem desetim naložila, da morajo denar nakazati v državno blagajno po svojih sposobnostih, a so ob tem navedli Masa, ki je Katalonijo vodil med letoma 2010 in 2016, kot najodgovornejšega za poplačilo.

Puigdemont kritiziral odločitev
Na referendumu pred štirimi leti je okoli 80 odstotkov udeležencev glasovalo za neodvisnost, a se je referenduma udeležilo le okoli 2,3 milijona izmed 6,3 milijona volilnih upravičencev. Puigdemont, ki živi v prostovoljnem izgonu v Belgiji, je odločitev sodišča prek Twitterja obsodil in jo označil za "zlorabo in samovoljno dejanje". Ob tem je trenutnega španskega premierja Pedra Sancheza primerjal z njegovim predhodnikom Marianom Rajoyem.

V Kataloniji je kljub prepovedi španskih sodišč 1. oktobra lani potekal nov referendum o neodvisnosti. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.

Zaradi potrditve resolucije je španska vlada Kataloniji začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade, ki jo je odstavila. Po prisegi nove katalonske vlade junija letos je Katalonija znova dobila avtonomijo.

Zaradi vpletenosti v razglasitev neodvisnosti je sicer 18 nekdanjih katalonskih politikov med drugim obtoženih upora in zlorabe javnih sredstev. Grozijo jim večletne zaporne kazni.