Za zdaj so identificirali le 14 od 208 ljudi, ubitih na treh odkritih grobiščih. Foto: Reuters
Za zdaj so identificirali le 14 od 208 ljudi, ubitih na treh odkritih grobiščih. Foto: Reuters

Kot poroča nemški portal Deutsche Welle, so forenziki identificirali le 14 od 208 ljudi, ki so bili v pokrajini Vestfalija - Lippe umorjeni tik pred koncem druge svetovne vojne.

Arheologi so v zadnjih mesecih izkopali predmete, kot so čevlji, glavnik in gumbi, ki so pripadali večinoma Poljakinjam in ruskim ujetnikom, ki so jih nacisti izkoristili kot prisilne delavke in delavce, nato pa so jih ubili.

Ameriške enote, ki so prodirale skozi Nemčijo, so naciste prisilile, da trupla na dveh lokacijah v gozdu izkopljejo, da so jih lahko pokopali na pokopališčih. Konec leta 1946 so odkrili še tretje grobišče.

Ubijali pripadniki divizije za maščevanje

General SS-a Hans Kammler je enotam svoje divizije za maščevanje (nam. Division für Vergeltung) ukazal usmrtitev treh skupin poljskih in ruskih prisilnih delavcev v treh dneh.

"Ti umori so del naše zgodovine, ki jo moramo priznati," je dejal direktor Regionalne zveze pokrajine Matthias Löb. Namen projekta je tudi poskusiti zatreti skrajno desno zmanjševanje pomena nacistične zgodovine, je dejal.

Številne od 400 artefaktov so našli v gozdu v dolini Langenbach blizu mesta Warstein, je dejal zgodovinar Marcus Weidner. Dodal je, da so med predmeti čevlji, obarvani gumbi, biseri, molitvenik, poljski leksikon, jedilni pribor ter ostanki oblačil.

Glede na rekonstrukcijo dogodkov so na enem prizorišču 71 žrtvam (60 ženskam, 10 moškim in otroku) morilci ukazali, naj svoje predmete pustijo ob robu ceste, nato pa so jih ustrelili. Ob tem so jim ukradli denar.

Na drugem kraju so morali delavci izkopati cikcakaste jarke, v njih pa je bilo ustreljenih 57 ljudi. Storilci so bili nacisti, domnevno pripadniki vojske in enot SS-a. Američani so kasneje odredili izkop trupel.

Na tretjem prizorišču blizu mesta Meschede, ki so ga preiskovali do januarja letos, pa so našli harmoniko, ovitek za očala in glavnik, pa tudi sovjetske kovance in žlico.

Tam so nacisti z bombami naredili luknjo v tleh, v kateri so ustrelili 80 ljudi, nato pa je prekrili. Ko je britanska vojska konec leta 1946 prejela informacijo o grobišču, so trupla izkopali in jih pokopali na mestnem pokopališču.

Nemčija pod Adolfom Hitlerjem je v delo prisilila več kot 13 milijonov ljudi. Številni so delali kot sužnji, ko je Nemčija kopičila zaloge orožja.