Foto: EPA
Foto: EPA

Kljub temu pa britanske oblasti budno spremljajo razvoj epidemiološke slike v državah, ki so na seznamu izjem. V primeru zaostritve razmer lahko britanska vlada državo znova uvrsti na seznam držav, za katere velja obvezna samoizolacija, piše na spletni strani britanske vlade.

Britanska vlada sicer določa seznam izjem le za Anglijo, medtem lahko, kot je poročal BBC, Severna Irska, Wales in Škotska sami sestavljajo seznam držav, za katere ne velja obvezna samoizolacija.

Medtem ko Severna Irska in Wales sledita odločitvam britanske vlade, pa je škotski seznam bolj okrnjen. Vendar bo Slovenija, kot navaja BBC, od torka na seznamu držav, za katere ne velja več obvezna samoizolacija ob prihodu na Škotsko.

Tri slovenske regije na oranžnem seznamu

Belgija, kjer so zaradi naraščanja okužb od sobote v veljavi novi ostrejši ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki med drugim vključujejo obvezno nošenje zaščitnih mask na tržnicah, nakupovalnih ulicah in drugih mestih, kjer se zbira več ljudi, kot tudi v javnih zgradbah, je v petek posodobila seznam držav, za katere veljajo določena opozorila pri potovanjih v tujino.

Tri slovenske regije – pomursko, savinjsko in zasavsko regijo – je uvrstila na oranžni seznam, za katere velja "povečana pazljivost".