Plaža v San Sebastianu v Baskiji v Španiji ta teden. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Plaža v San Sebastianu v Baskiji v Španiji ta teden. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Španija medtem trdi, da gre za izolirane primere in da ima posamezne izbruhe po državi pod nadzorom. "Španija je varna tako za Špance kot za turiste," je zatrdila španska zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya.

"Kot katera koli druga država po svetu, ki ji je uspelo zajeziti covid-19, se Španija trudi izolirati primere takoj, ko se pojavijo, izslediti stike in jih ločiti, da lahko preostanek države nadaljuje svoje življenje, gospodarstvo obratuje, turisti pa lahko še naprej uživajo Španijo."

González Layeva je še dodala, da bo španska vlada še naprej sodelovala z evropskimi vladami, da bi jih pomirila.

TUI odpovedal aranžmaje do 9. avgusta

A britanska vlada vztraja pri svoji odločitvi, ki jo je sprejela v soboto popoldne. Odločitev je pokvarila načrte tistim, ki so že v Španiji, tistim, ki se tja na dopust šele odpravljajo, pa tudi španskemu turističnemu sektorju, ki je po mesecih zaprtja javnega življenja že tako popolnoma na dnu.

London je odločitev o 14-dnevni karanteni za vse prihode iz celinske Španije, Kanarskih in Balearskih otokov sprejel popoldne, veljati pa je začela že nekaj ur pozneje, ob 23.00, zato je praktično vse ujela popolnoma nepripravljene.

Na letališčih zato vlada kaos, olje na ogenj pa je prilil še največji evropski organizator počitnic TUI, ki je odpovedal vsa letovanja v celinski Španiji do devetega avgusta – na otoke bodo za zdaj še leteli.

Na več španskih letališčih britanski potniki ne vedo, kaj naj storijo, saj jih ob prihodu domov čaka 14-dnevna karantena. Foto: EPA
Na več španskih letališčih britanski potniki ne vedo, kaj naj storijo, saj jih ob prihodu domov čaka 14-dnevna karantena. Foto: EPA

Raab: "Morali smo se hitro odzvati"

Zunanji minister Dominic Raab je dejal, da je šlo za "hiter odziv" na povečevanje števila okužb v Španiji. "Ne bomo se opravičevali. Moramo sprejemati hitre, odločne poteze," je dejal.

A britanske letalske družbe so ukrep, ki je prizadel številne britanske turiste, kritizirale. Kritični so tudi zagovorniki pravic potrošnikov, saj britanske oblasti ljudem niso dale dovolj časa, da bi se domov vrnili pred uvedbo karantene.

Britanska vlada dolgo ni imela nobenih zadržkov do počitnic sodržavljanov v tujini, zato je njena nenadna odločitev številne pustila odprtih ust. Foto: Reuters
Britanska vlada dolgo ni imela nobenih zadržkov do počitnic sodržavljanov v tujini, zato je njena nenadna odločitev številne pustila odprtih ust. Foto: Reuters

V zadnjih dneh je namreč na dopust v Španijo odpotovalo na tisoče Britancev – po poročanju Evening Standarda naj bi jih bilo v Španiji trenutno celo več kot milijon. "Vlada je vsem pokvarila načrte in zdaj vsi delamo paniko," je dejala Britanka na madridskem letališču Barajas.

Ljudem, ki so trenutno v Španiji, so svetovali, naj spoštujejo ukrepe tamkajšnjih oblasti. Sicer britanska vlada po novem odsvetuje potovanja v celinsko Španijo.

Med tistimi, ki jih je nov ukrep prizadel, je tudi britanski minister za promet Grant Shapps, ki je v soboto začel dopustovati v Španiji. Sporočil je, da bo dopust nadaljeval, kot je načrtoval, po koncu pa bo odšel v samoizolacijo.

Španija: Naraščanje števila okužb

Španija, ki jo je pandemija koronavirusne bolezni 19 zelo prizadela, umrlo je več kot 28.000 ljudi, je ena najbolj priljubljenih destinacij za britanske turiste. V Španiji je v zadnjih dneh znova začelo naraščati število okuženih, zlasti na območju Katalonije. V petek so našteli več kot 900 novih primerov.

Špansko zunanje ministrstvo je v odzivu na odločitev Londona sporočilo, da je Španija varna za obiskovalce, da so izbruhi covida-19 izolirani in pod nadzorom.

Največ okužb v Španiji je trenutno v Kataloniji. Foto: Reuters
Največ okužb v Španiji je trenutno v Kataloniji. Foto: Reuters

Katalonske oblasti pa so zaradi naraščanja števila okuženih za prihodnja dva tedna zaprle vse nočne klube in bare.

V Veliki Britaniji so karanteno na začetku junija uvedli za vse, ki pridejo na Otok, nakar so, tudi pod pritiski letalske industrije, več držav iz ukrepa izvzeli. Seznam sproti posodabljajo, med državami, za katere od torka ne bo več veljala obvezna karantena, je tudi Slovenija.

Več držav omejuje potovanja v Španijo

Poleg Velike Britanije je tudi Norveška napovedala uvedbo karantene za prihode iz Španije, medtem ko so francoske oblasti državljane posvarile pred potovanji v Katalonijo. Tudi Belgija je omejila potovanja v nekatere dele Španije.

Odločitev britanske vlade bo po žepu močno udarila španski turizem, ki sicer prispeva 12 odstotkov BDP-ja države, Britanci pa so lani predstavljali kar petino vseh tujih turistov v državi – največ izmed vseh tujih državljanov.

"Ta poteza je popolna katastrofa za okrevanje španskega turizma, drugih besed ne najdem," je dejal Angel Tavares, gospodarski svetovalec na inštitutu Oxford Economics.

V Nemčiji zaradi izbruha virusa na farmi v karanteni 500 ljudi

Zaradi izbruha novega koronavirusa na farmi na jugu Nemčije je v karanteni skoraj 500 ljudi. Do zdaj so med delavci na farmi zaznali 174 primerov okužb. Pristojni so ločili okužene od tistih, pri katerih okužba ni potrjena, nihče pa ne sme zapustiti območja, ki je pod nadzorom varnostnih služb.

Predstavnik tamkajšnjih oblasti Werner Bumeder je dejal, da je izbruh pokazal, da na farmi niso spoštovali higienskih ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Kot zatrjuje, je izbruh za zdaj omejen na farmo in se ni razširil med okoliškim prebivalstvom.

Okuženi so sezonski delavci iz Madžarske, Romunije, Bolgarije in Ukrajine, ki so obirali kumare na farmi na Bavarskem. Pristojni so napovedali, da bodo začeli testirati tudi delavce na drugih farmah na območju.