Britanski premier Boris Johnson je v pogovoru za BBC priznal, da britanska vlada v "prvih tednih in mesecih" epidemije ni razumela izbruha novega koronavirusa.

Johnson, ki je prebolel covid-19, med obiskom zdravstvenega centra Tollgate v Londonu. Foto: Reuters
Johnson, ki je prebolel covid-19, med obiskom zdravstvenega centra Tollgate v Londonu. Foto: Reuters

Ni sicer želel neposredno odgovoriti na vprašanje, ali so v državi prepozno uvedli karanteno in druge ukrepe za zajezitev koronavirusa. Je pa dejal, da se "morajo naučiti nekaj lekcij" in da bi ministri lahko nekatere stvari izvedli "drugače".

Epidemiolog in nekdanji vladni svetovalec Neil Ferguson je pred kratkim dejal, da bi lahko preprečili skoraj polovico od 45.600 smrtnih primerov, če bi stroge karantenske ukrepe v marcu uvedli vsaj en teden prej.

Britanska vlada je namreč sprva zagovarjala koncept t. i. čredne imunitete, da bi se državljani večinoma prekužili, pozneje pa si je premislila.

Velika Britanija velja za eno najhuje prizadetih v pandemiji, po podatkih vlade je umrlo več kot 45.600 ljudi, potrdili pa so skoraj 300.000 primerov okužb.

Pozivi k cepljenju proti gripi
Johnson je državljane predtem pozval k množičnemu cepljenju proti gripi, s čimer naj bi pozimi razbremenili zdravstvo ob še zmeraj prisotni grožnji drugega vala covida-19.

"Vsi bi se morali še pred zimo cepiti proti gripi. Pomembno je, da pozimi zaščitimo zdravstvo, saj bosta covid-19 in drugi val takrat še zmeraj ogrožala ljudi," je pozval britanski premier.

Johnson je v razpravi o programih cepljenja v Londonu opozoril tudi na grožnjo, kakršna so po njegovem mnenju nasprotniki cepljenja, ki jih je označil za norce.

Obsežna sezona gripe v kombinaciji s covidom-19 bi lahko znova prenapolnila bolnišnice. Tudi zaradi gripe nekateri bolniki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, lahko pa je tudi smrtna. Zdravstveni strokovnjaki ob tem svarijo, da je dvojna okužba – s koronavirusom in gripo – bolj smrtonosna od enojne, navaja BBC.

Brezplačno cepljenje za več kot polovico Angležev
Britanska krovna zdravstvena organizacija (NHS) je napovedala razširitev brezplačnega programa za cepljenje proti gripi. Vanj bodo vključili vse starejše od 50 let in njihove sostanovalce, vse ogrožene zaradi pridruženih bolezni ter otroke v prvem letniku sekundarnega izobraževanja (večinoma starih 12 let), poroča BBC. Shema bo tako zajela okoli 30 milijonov izmed 56-milijonske populacije Anglije.

"To zimo bolj kot kadar koli prej, ker še vedno kroži novi koronavirus, moramo zmanjšati vse možne grožnje," je dejal vodilni predstavnik za zdravje v Angliji Chris Whitty.

Johnson je poudaril tudi pomen nošenja zaščitnih mask za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V Angliji je od danes obvezno nošenje mask v trgovinah in v javnem prevozu. Podobne ukrepe so uvedli tudi na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu. Velika Britanija je sicer potrdila že več kot 45.000 smrti, ki jih povezujejo s pandemijo covida-19.

Zdravstveni delavec Rdečega križa in pripadnik nemške vojske se pripravljata na odvzemanje vzorcev zaposlenim v klavnici Tönnies, kjer so okužbe izbruhnile prejšnji mesec. Foto: EPA
Zdravstveni delavec Rdečega križa in pripadnik nemške vojske se pripravljata na odvzemanje vzorcev zaposlenim v klavnici Tönnies, kjer so okužbe izbruhnile prejšnji mesec. Foto: EPA

Nemčija: Brezplačno testiranje za dopustnike

Ob vrnitvi v Nemčijo se bodo lahko vsi dopustniki brezplačno testirali na novi koronavirus, so se dogovorili zdravstveni ministri nemških zveznih dežel.

Za zdaj še preučujejo, ali bi lahko uvedli obvezno testiranje za tiste, ki se vračajo iz t. i. tveganih območij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mesta za testiranje za vrnitve iz tveganih držav bodo uredili na letališčih in v pristaniščih. Kdor bo imel negativen test, se bo s tem izognil obvezni 14-dnevni domači karanteni.

V Rusiji zadnji dan 5811 novih okužb z novim koronavirusom

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 5811 novih okužb z novim koronavirusom. Največ novih okužb so v zadnjem dnevu imeli v Moskvi, in sicer 645, sledi ji pokrajina Sverdlovsk z 248 okužbami.

Trenutno je v državi 199.029 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je v Rusiji doslej po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa umrlo 13.026 bolnikov.

Po podatkih ruskega ministrstva za zdravje je smrtnost zaradi covida-19 1,62 odstotka, kar je ena od najnižjih stopenj na svetu, vendar Rusija med smrtne žrtve prišteva le tiste, pri katerih je covid-19 glavni vzrok smrti.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je poudaril, da v Rusiji niso še nikomur odrekli zdravljenja zaradi pomanjkanja bolnišničnih kapacitet.

Zaščitne maske kot nova vsakdanjost

V Belgiji umrla že prej hudo bolna triletnica

V Belgiji je po okužbi z novim koronavirusom umrla triletna deklica, kar je najmlajša znana smrtna žrtev bolezni covid-19 v državi, so sporočile belgijske oblasti. Število novih okužb v državi ob tem narašča.

Tiskovni predstavnik delovne skupine za covid-19 Boudewijn Catry je povedal, da v Belgiji za to boleznijo vsak dan umrejo trije ljudje. V zadnjem času sta umrla tudi triletnica, ki je bila že pred tem hudo bolna, in 18-letnica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Catry je ob tem posvaril, da so pretekli teden 85 odstotkov vseh okužb potrdili pri ljudeh, mlajših od 60 let. "Drži, da mladi ljudje redko umrejo za covidom-19, a nihče ni imun," je poudaril.

Dodal je, da se je število primerov med 14. in 20. julijem v primerjavi s tednom pred tem povečalo za 89 odstotkov. V preteklem tednu so v povprečju potrdili 220 novih primerov na dan. V bolnišnice so sprejeli po 15 bolnikov s covidom-19 na dan, potem ko so jih en teden pred tem po deset. Povprečno število smrtnih žrtev pa se je v tem obdobju povečalo z 1,7 na dan na 2,9 na dan.

Doslej se je v Belgiji z novim koronavirusom okužilo 64.847 ljudi, umrlo jih je 9812. Oblasti so zaradi porasta okužb zaostrile ukrepe glede nošenja zaščitnih mask, to bo od sobote obvezno tudi na tržnicah in drugih mestih, kjer se zbira več ljudi.

WHO evropskim državam svetuje strožje ukrepe

"Ponovno naraščanje števila okužb v nekaterih državah po rahljanju ukrepov socialne distance je vsekakor skrb vzbujajoče. Če bodo okoliščine to zahtevale, bo znova treba uvesti strožje ukrepe za zajezitev pandemije," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala neimenovana predstavnica WHO-ja. Dodala je, da je nova žarišča okužbe treba nadzorovati z ukrepi, kot so hitro potrjevanje okužb, ugotavljanje stikov okuženih ter karantena.

V Franciji po dolgem času več kot tisoč dnevnih okužb

Število novih okužb z novim koronavirusom narašča tudi v Franciji. V četrtek so jih prvič po več tednih potrdili več kot tisoč, ob tem pa so odkrili tudi deset novih žarišč okužbe. Za covidom-19 je v Franciji od srede do četrtka umrlo deset ljudi.

Število okuženih narašča že tretji teden zapored. Epidemija je v poletnem času dobila nov zagon zaradi družinskih in prijateljskih srečanj, ocenjuje francoska agencija za javno zdravje. Poletne počitnice so poleg tega prinesle s seboj tudi večjo mobilnost ljudi, ki močno otežuje ugotavljanje stikov okuženih. Poudarili so pomen zaščitnih ukrepov.

Francija, kjer je doslej za covidom-19 umrlo več kot 30.000 ljudi, je med evropskimi državami, ki jih je pandemija huje prizadela. Okoli dva meseca so v državi veljale stroge omejitve gibanja in drugi ukrepi, ki so jih sredi maja začeli rahljati.

Butične maske v izdelavi krojačev so na voljo v Parizu. Foto: Reuters
Butične maske v izdelavi krojačev so na voljo v Parizu. Foto: Reuters

Odsvetovanje potovanj v Katalonijo

Francoske oblasti so svojim državljanom odsvetovale potovanja v špansko pokrajino Katalonija, kjer se razmere glede novega koronavirusa poslabšujejo. Norveška je medtem znova odredila karanteno za vse, ki v državo prihajajo iz Španije.

Katalonija velja za eno najhuje prizadetih španskih območij v pandemiji covida-19. V zadnjih 14 dneh so tam potrdili 8000 primerov okužbe, kar je približno polovica od 16.410 primerov po celotni Španiji.

Pokrajinske oblasti so v zadnjih tednih zaradi porasta okužb znova zaostrile ukrepe za zajezitev virusa. Prebivalcem Barcelone so svetovali, naj znova ostajajo doma.

Naslednja dva tedna bodo zaprti vsi nočni klubi, bari, restavracije in igralnice pa se morajo zapreti opolnoči.

Italija uvedla karanteno za potnike iz Romunije in Bolgarije

Italija je uvedla karanteno za vse, ki prihajajo iz Romunije ali Bolgarije. To je prvič od odprtja meje na začetku junija, da je Italija uvedla karanteno za potnike iz katere od članic Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Italiji je obvezna karantena za tiste, ki so bili v državah zunaj Evropske unije. Današnja odločitev bo vplivala na številne prebivalce Italije, ki je dom številnih priseljencev tako iz Bolgarije kot Romunije.

V Italiji se je epidemiološka slika precej izboljšala, so pa potrdili kar nekaj okužb pri tistih, ki so prišli iz tujine. V četrtek so potrdili 306 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno so od začetka epidemije potrdili več kot 245.000 okužb in več kot 35.000 smrti.

Avstrija okrepila testiranje – 10.000 testov na dan

V Avstriji so zadnji dan potrdili 115 novih okužb z novim koronavirusom. V tem tednu je to že tretjič, da je število novih okužb trimestna številka, a so hkrati potrdili manj okužb kot v četrtek, ko jih je bilo 170. Avstrijski zunanji minister Rudolf Anschober je ocenil, da ni razlogov za preplah.

V severni sosedi ob tem poteka okrepljeno testiranje na okužbo. Povprečno v Avstriji opravijo okoli 10.000 testov dnevno, kar je največ doslej, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Avstriji imajo trenutno 1500 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravijo 103 bolniki. Na respiratorjih je trenutno 17 bolnikov. Število smrti zaradi covida-19 že teden dni ostaja pri številki 711.

Na Dunaju naj bi kmalu objavili spremembe glede vstopa v državo iz tveganih držav. Poleg tega je v Avstriji od danes ponovna obvezna uporaba zaščitnih mask v trgovinah, poštah in bankah. Že doslej je bila njihova uporaba obvezna v zdravstvenih ustanovah, avtobusih in vlakih.

Ogled za javnost zaprte tekme med kluboma Bohemians in Sparta Praha v češki prestolnici. Foto: Reuters
Ogled za javnost zaprte tekme med kluboma Bohemians in Sparta Praha v češki prestolnici. Foto: Reuters

Na Češkem sto okužb povezali z nočnim klubom

Češke oblasti so sporočile, da so za zdaj povezale 109 okužb z novim koronavirusom z zabavo v enem od nočnih klubov v Pragi. Bojijo se, da bo število primerov še naraslo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Okuženi so predvsem mladi, ki imajo veliko stikov z drugimi ljudmi, je pojasnila vodja pristojnega oddelka za zdravje Zdenka Jagrova.

Oblasti so posvarile ljudi, naj ne pijejo iz istih kozarcev in naj si ne izmenjujejo slamic, potem ko se je izkazalo, da se je okužba vsaj delno širila zaradi pitja po isti slamici.

Maske na koncertih, tekmah in drugih prireditvah
Na Češkem so že tretji dan zapored potrdili več kot 200 okužb z novim koronavirusom. Minister za zdravje Adam Vojtech je danes ocenil, da to ni dober razvoj epidemiološke slike.

Od sobote morajo zaščitne maske tako nositi vsi, ki se udeležujejo koncertov, tekem in drugih prireditev v zaprtih prostorih z več kot sto udeleženci. Od ponedeljka bodo omejili dogodke v zaprtih prostorih na največ 500 ljudi, je dodal Vojtech.