Policija je preiskala domove voditeljev skupine v desetih izmed 16 nemških zveznih dežel. Foto: EPA
Policija je preiskala domove voditeljev skupine v desetih izmed 16 nemških zveznih dežel. Foto: EPA

Prepoved gibanja je odredil nemški notranji minister Horst Seehofer. "Proti desničarskemu ekstremizmu, rasizmu in antisemitizmu se bomo bojevali neutrudno, tudi med krizo," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik notranjega ministra Steve Alter.

Skupina Združena nemška ljudstva in plemena je del nemškega skrajno desnega gibanja Državljani nemškega rajha (Reichsbürger) z 19.000 člani. V Nemčiji so prvič prepovedali skupino, povezano z omenjenim gibanjem, ki ne priznava sedanje nemške države.

Policisti so dopoldne v desetih nemških zveznih deželah preiskali domove 21 vodilnih članov skupine Združena nemška ljudstva in plemena in njene podorganizacije Osnabrücker Landmark. Zasegli so pištole, propagandni material in manjšo količino narkotikov.

Grožnje s "kolektivnim kaznovanjem"

Zasegli so orožje, nacistično propagando in narkotike. Foto: EPA
Zasegli so orožje, nacistično propagando in narkotike. Foto: EPA

Skupina je pozornost oblasti v zadnjih letih pritegnila zaradi pogostega pošiljanja sovražnih elektronskih sporočil, v katerih so naslovnikom grozili z zapiranjem in kolektivnim kaznovanjem. Samooklicano vrhovno sodišče skupine je predstavnikom nemške vlade grozilo s tožbami zaradi "dezintegracije suverene države".

Člani Gibanja državljani nemškega rajha ne priznavajo sedanje nemške države, ki obstaja od konca druge svetovne vojne, ter njenih zakonov in njene oblasti.

Oktobra lani so člana gibanja Državljani nemškega rajha obsodili na dosmrtni zapor po umoru policista med hišno preiskavo na Bavarskem.

Nemčija ostreje nad skrajno desnico

Četrtkove racije in prepoved so še eden v vrsti letošnjih ukrepov proti skrajno desnim skupinam, potem ko so pod sistematični nadzor postavili del skrajno desne politične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) in prepovedali neonacistično skupino Combat 18.