Železniška postaja v Berlinu. Foto: EPA
Železniška postaja v Berlinu. Foto: EPA

Sindikat ver.di je spomladi za javne uslužbence, ki jih plačujejo bodisi država ali lokalne skupnosti, torej občine, dosegel več kot 11-odstotno odstotno zvišanje plač. Zdaj poteka bitka še za tistih skoraj 1,2 milijona Nemk in Nemcev, ki plačo prejemajo iz proračunov zveznih dežel.

V tem tednu pritisk stopnjujejo organizirano v posameznih deželah, v Hamburgu so za jutri sklicane demonstracije. Zaposleni na upravnih enotah, v vzgoji in izobraževanju, sociali, kulturi ali vzdrževanju cest, ki pravijo tudi, da so preobremenjeni, medtem ko v njihovih vrstah manjka 300 tisoč kolegov, zahtevajo 10,5-odstotno povišanje plač, vendar ne manj kot 500 evrov na mesec. Decembra lani se jim je plača zvišala za 2,8 odstotka, vendar jim bo inflacija kmalu odnesla 15 odstotkov.

Dežele doslej v pogajanjih niso dale nobene ponudbe. Pravijo, da jim prihodke znižuje konec poletja sprejeti zakon za rast, ki podjetja razbremenjuje plačila davka na dobiček. Naslednji krog pogajanj bo 7. decembra.

Če je Nemčija pred 20 leti izvozni čudež ustvarila z nizkimi plačami, je tega potrpljenja že zdavnaj konec.

Včeraj so stavko nemškim železnicam napovedali tudi strojevodje, sindikat iG Metall pa od delodajalcev v kovinski industriji zahteva štiridnevni delovni teden ob ohranitvi ravni plač.

Na zadnjem zasedanju sveta ECB-ja je predsednica Christine Lagarde omenila, da se lahko inflacija tudi zaradi povišanja plač v Uniji znova poveča.