Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rezultat, ki ga je objavil nemški statistični urad, je dobrodošla novica, ki predstavlja dobro spodbudo za začetek zniževanja obrestnih mer. Inflacija v Nemčiji se je občutno znižala že januarja, ko je v primerjavi z decembrom upadla za 0,8 odstotne točke. Tudi takrat so k znižanju največ prispevale nižje cene energije.

Zniževanje inflacije v paradnem konju evropskega gospodarstva bo po ocenah analitikov, ki jih navajata tiskovni agenciji AFP in DPA, najverjetneje spodbudilo Evropsko centralno banko (ECB), da kmalu začne zniževati obrestne mere.

Svet ECB-ja je namreč v boju proti inflaciji od julija 2022 do lanskega oktobra desetkrat zapored dvignil osrednje evrske obrestne mere, kar je bil rekordni niz zaostrovanja denarne politike. Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja je tako zdaj pri 4,50 odstotka ter s tem najvišje od časa pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo.

V celotnem lanskem letu je bila inflacija v Nemčiji 5,9 odstotka, kar je precej manj od 6,9-odstotne leta 2022, vendar gre še vedno za drugo najvišjo stopnjo od združitve Nemčije pred več kot 30 leti.

Inflacija se znižuje tudi v Franciji. Po danes objavljenih podatkih francoskega statističnega urada se je rast cen življenjskih potrebščin v drugem največjem gospodarstvu EU-ja februarja upočasnila na 2,9 odstotka. Januarja je bila 3,1-odstotna. Inflacijo so med drugim znižale nižje cene hrane in storitev, energenti pa so se podražili.

V Španiji je bila inflacija februarja 2,8-odstotna, kar je 0,6 odstotne točke manj kot januarja. Najbolj so jo pomagali znižati cenejši energenti.