Thomas Kemmerich je odstopil s položaja ministrskega predsednika zvezne dežele Turingije. Foto: Reuters
Thomas Kemmerich je odstopil s položaja ministrskega predsednika zvezne dežele Turingije. Foto: Reuters

Thomas Kemmerich iz vrst liberalcev (FDP) je bil za novega ministrskega predsednika Turingije izvoljen v sredo, k temu pa so poleg glasov njegovih liberalcev pripomogli predvsem glasovi skrajno desnega AfD-ja in CDU-ja. Tako je postal prvi ministrski predsednik kakšne od nemških dežel, izvoljen ob podpori AfD-ja Kemmerich je po 24 urah v četrtek napovedal odstop, danes pa je tudi uradno odstopil in pozval k predčasnim deželnim volitvam.

"Izključujemo oblikovanje vlad in političnih večin z glasovi Alternative za Nemčijo (AfD). To je stališče koalicijskih strank na vseh ravneh," so po sestanku zapisali v Krščanskodemokratski uniji (CDU), Krščanskosocialni uniji (CSU) in socialdemokratih (SPD), ki na zvezni ravni sestavljajo koalicijo. Ob tem so pozvali k čimprejšnji izvedbi novih volitev v Turingiji "zaradi legitimizacije politike" in dodali, da je izvolitev ministrskega predsednika ob podpori AfD-ja neoprostljiva.

Odstopil tudi vladni pooblaščenec za vzhodno Nemčijo

Na poziv kanclerke Angele Merkel je danes odstopil tudi vladni pooblaščenec za vzhodno Nemčijo Christian Hirte. "Gospa kanclerka Merklova mi je sporočila, da ne morem biti več pooblaščenec zvezne vlade za nove zvezne dežele. Po njeni pobudi sem zaprosil za razrešitev," je tvitnil Hirte, sicer član kanclerkinega CDU-ja in podpredsednik CDU-ja v Turingiji.

Posloviti se mora zaradi sredinega tvita, v katerem je čestital Kemmerichu za izvolitev, ko je ta za las premagal dozdajšnjega ministrskega predsednika iz vrst Levice Boda Ramelowa. "Tvoja izvolitev kot kandidata sredine znova kaže, da turinška rdeče-rdeče-zelena na volitvah ni bila znova izvoljena," je v tvitu zapisal Hirte, čigar odstavitev tudi s položaja državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu je Merklova predlagala nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju.