Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Klinični izsledki nakazujejo zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz," so sporočili iz bolnišnice. "Učinek strupa, torej zaviranje holin esteraz v telesu, je bil potrjen z več testi v neodvisnih laboratorijih."

Omenjeno snov včasih uporabljajo pri lajšanju simptomov demence. Najpogostejši stranski učinki so bruhanje, mišični krči, glavoboli in halucinacije.

Z nadaljnjimi testi bodo ugotovili, za katero snov za zaviranje tega encima, ki je potreben za pravilno delovanje centralnega živčnega sistema, gre.

Možnosti dolgoročnih posledic, predvsem na njegov živčni sistem, ni mogoče izključiti, so dodali.

Po postavitvi diagnoze so se odločili za zdravljenje z antidotom atropinom.

Dodali so, da je Navalni na intenzivni negi in ostaja v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, a njegovo življenje ni ogroženo.

Merklova poziva k preiskavi

Nemška kanclerka Angela Merkel je v luči vidne vloge, ki jo ima Navalni v ruski opoziciji, pozvala Moskvo k nujni celoviti in pregledni preiskavi njegove zastrupitve. Pozvala je k ugotovitvi odgovornih in njihovi izročitvi roki pravice, da bodo odgovarjali za svoja dejanja.

V skupni izjavi z zunanjim ministrom Heikom Maasom sta še izrazila upanje, da bo Navalni povsem okreval.

Aleksej Navalni. Foto: Reuters
Aleksej Navalni. Foto: Reuters

Nemška vlada sum jemlje resno

Že predtem je tudi nemška vlada sporočila, da je bil Navalni "zelo verjetno" zastrupljen.

"Gre za bolnika, ki je bil zelo verjetno zastrupljen," je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. "Obstaja sum, da je nekdo zastrupil gospoda Navalnega – da je nekdo zelo hudo zastrupil gospoda Navalnega."

V nedavni ruski zgodovini je bilo že več primerov zastrupitev, tako da svet ta sum jemlje zelo resno, je poudaril Seibert.

Tudi privrženci 44-letnika sumijo, da je bil ta zastrupljen, in sicer s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo.

Ruski zdravniki: Padec sladkorja v krvi

Ruski zdravniki so konec prejšnjega tedna izključili zastrupitev. Trdijo, da je ruski opozicijski politik padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi.

S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga pregledali.

Navalnega so v soboto s posebnim letalom prepeljali na zdravljenje v priznani berlinski kliniki Charite, kjer ga varuje nemška policija.

Bizilj meni, da bo Navalni okreval

Vodja nemške nevladne organizacije Cinema for Peace, ki je organizirala prevoz, slovenski filmski producent Jaka Bizilj, je v pogovoru za nemški tabloid Bild izrazil prepričanje, da bo Navalni preživel.

"Po mojem mnenju je ključno vprašanje, ali bo to preživel brez posledic in še naprej igral svojo vlogo," je dejal. "Če bo preživel brez posledic, kar vsi upamo, da bo, ga na političnem prizorišču zagotovo ne bo najmanj mesec ali dva."

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je bila nad Biziljevimi izjavami presenečena. Pri tem je poudarila, da nihče nima dostopa do informacij o zdravstvenem stanju Navalnega, sploh pa ne ljudje zunaj njegovega družinskega kroga.

"Trenutno ni novih podrobnosti o Aleksejevem zdravju. Vse prosimo, naj bodo potrpežljivi in naj se ne odzivajo na neresnične izjave," je dodala. Potrjene informacije lahko posredujejo zgolj zdravniki ali ona, je dodala.