Žena Alekseja Navalnega, Julija Navalna, je prispela v bolnišnico Charite v Berlinu. Foto: Reuters
Žena Alekseja Navalnega, Julija Navalna, je prispela v bolnišnico Charite v Berlinu. Foto: Reuters

Rusko zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da zastrupitev Navalnega ne bi koristila vodstvu Rusije. "Obtožbe, da so zdravniki v Omsku želeli prikriti resnico, ki jo izraža Zahod, so globoko žaljive," so še zapisali v izjavi za javnost.

Najvidnejši obraz ruske opozicije Aleksej Navalni je v četrtek omedlel na poletu iz Sibirije v Moskvo. Zdravniki v bolnišnici v Omsku niso odkrili sledi zastrupitve, temveč so izgubo zavesti pripisali motnji v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi.

Sorodna novica Nemški zdravniki: Testi nakazujejo, da je bil Navalni zastrupljen

Po treh dneh v Omsku so Navalnega z letalom prepeljali v Berlin, kjer ga zdravijo v bolnišnici Charite. Nemški zdravniki so v ponedeljek sporočili, da je bil Navalni "najverjetneje" zastrupljen.

Klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz. S katero snovjo za zaviranje encima, ki je potreben za pravilno delovanje centralnega živčnega sistema, so ga zastrupili, pa še ugotavljajo.

"Medicinske analize naših in nemških zdravnikov se popolnoma ujemajo. Razlikujejo se zaključki. Ne razumemo, zakaj se našim nemškim kolegom tako mudi. Snovi še niso odkrili," je dejal tiskovni predstavnik Peskov novinarjem v Moskvi.

Rusija zavrača pozive Nemčije, Francije in ZDA po preiskavi

Obtožbe, da za zastrupitvijo stoji Putin, ne gre jemati resno, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Foto: Reuters
Obtožbe, da za zastrupitvijo stoji Putin, ne gre jemati resno, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Foto: Reuters

"Če bodo ugotovili, za katero snov gre, in če bodo ugotovili, da je šlo za zastrupitev, takrat bo seveda obstajal razlog za uvedbo preiskave," je Peskov zavrnil pozive, naj Rusija uvede preiskavo zastrupitve Navalnega.

Ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan je pozval k takojšnji in transparentni preiskavi. Enako zahtevo je na Moskvo naslovila tudi Francija. Že v ponedeljek je k preiskavi in razkritju odgovornih pozvala nemška kanclerka Angela Merkel.

"Najprej je treba identificirati snov, ugotoviti, kaj je povzročilo njegovo stanje. To pomeni, da mora obstajati podlaga za preiskavo. Zdaj lahko rečemo samo, da je bolnik v komi," je dodal Peskov.

Sodelavci Navalnega trdijo, da je bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v sibirskem mestu Tomsk pred poletom v Moskvo, na katerem je nato omedlel.

Navalni ostaja v umetni komi, njegovo življenje ni ogroženo

Nemški zdravniki so potrdili, da je Navalni na intenzivni negi in da ostaja v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, vendar njegovo življenje ni ogroženo. Možnosti dolgoročnih posledic na njegov živčni sistem pa niso izključili. Trenutno ga zdravijo s protistrupom atropin, s katerim so zdravili tudi nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, ki je bil leta 2018 zastrupljen z živčnim strupom novičok v britanskem Salisburyju.

Rusija zavrača vpletenost v domnevno zastrupitev Navalnega