44-letni Navalni je znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
44-letni Navalni je znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters

44-letnega kritika Kremlja so v soboto prepeljali v Nemčijo, potem ko je omedlel med letom iz sibirskega mesta Tomsk v Moskvo. Trenutno je v berlinski bolnišnici.

V nemški bolnišnici pravijo, da je njegovo stanje stabilno in da simptomi izginjajo, a da je zdravstveno stanje še vedno resno.

"Simptomi, ki jih je povzročilo zaviranje aktivnosti holin esteraz, so se nekoliko izboljšali," piše na spletni strani bolnišnice. Navalni je tako še vedno na oddelku za intenzivno nego, v umetni komi in priklopljen na medicinski ventilator, sporočajo iz bolnišnice.

"Ker je šlo za hudo zastrupitev, je še vedno prezgodaj za oceno morebitnih dolgotrajnih posledic," so dodali.

Zdravniki v bolnišnici Charite, kjer se od sobote zdravi ruski politik, so v ponedeljek sporočili, da klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz. Za katero snov natančno gre, še ni znano.

Medtem je nemški zunanji minister Heiko Maas dejal, da je Nemčija pripravljena uvesti diplomatske sankcije zoper Rusijo, če bo ugotovljeno, da so za domnevno zastrupitev odgovorne ruske državne agencije.

Če Rusija ne bo sodelovala pri razjasnitvi njegovega primera, bo Nemčija izgnala uslužbence ruskega veleposlaništva v Nemčiji, je še napovedal Maas.