Nemčija trdi, da je bil Navalni zastrupljen. Foto: Reuters
Nemčija trdi, da je bil Navalni zastrupljen. Foto: Reuters

Kot je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano, bodo v Bruslju počakali na izsledke preiskave, preden se bodo odločili za morebitne sankcije.

Nemška vlada je v sredo sporočila, da je preiskava, ki so jo izvedli v laboratoriju nemške vojske, nedvoumno pokazala, da je bil ruski opozicijski politik zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok.

"Rusijo pozivamo k pregledni in celoviti preiskavi. V interesu Rusije je, da pripravi odgovore, saj to kemično sredstvo ni prosto dostopno in je bilo uporabljeno na ruskih tleh proti ruskemu državljanu," je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella.

"Kar zadeva morebitne ukrepe in sankcije – v tej fazi nobena preiskava ne nakazuje, kdo je odgovoren. Želimo, da odgovorne privedejo pred sodišče, vendar je treba zato začeti preiskavo in prinesti rezultate. Nismo še tam," je dodal Stano.

Zaskrbljenost zaradi zastrupitve Navalnega je izrazil tudi generalni direktor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Fernando Arias. "V skladu s konvencijo o kemičnem orožju zastrupitev posameznika z uporabo živčnega strupa šteje za uporabo kemičnega orožja. Takšna domneva je izredno skrb zbujajoča," je poudaril v sporočilu za javnost.

Nemška kanclerka Angela Merkel od Rusije zahteva pojasnila glede primera Navalnega. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel od Rusije zahteva pojasnila glede primera Navalnega. Foto: Reuters

Moskva: Ni razlogov za obtožbe zoper Rusijo

Medtem v Kremlju sporočajo, da ne vidijo nikakršnih razlogov za obtožbe na račun Rusije v zvezi z zastrupitvijo Navalnega, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Zahod je pozval, naj se vzdrži prenagljenih sodb in znova izrazil pripravljenost Rusije na dialog z Nemčijo in drugimi evropskimi državami glede tega vprašanja.

"Nobenega razloga ni za obtoževanje ruske države," je novinarjem dejal Peskov. "Ne bi želeli, da bi naši partnerji v Nemčiji in drugih evropskih državah hiteli s sodbami," je poudaril in posvaril tudi pred sprejemanjem kakršnih koli sankcij.

"Niti ne razumemo razlogov, zakaj bi se sploh pogovarjali o možnosti sankcij," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Peskov, ki je dodal, da se mu ne zdi, da bi lahko kdor koli imel od zastrupitve Navalnega koristi. Poudaril je, da si tudi Rusija želi priti zadevi do dna.

Angela Merkel terja pojasnila

Nemška kanclerka Angela Merkel je po objavi ugotovitev v laboratoriju nemške vojske od Rusije terjala pojasnila, češ da je bil Navalni žrtev zločina in da so ga želeli utišati. Obsodbe so prišle tudi iz številnih drugih zahodnih držav.

Navalnega so iz Rusije na zdravljenje v Nemčijo po znakih zastrupitve prepeljali 22. avgusta. Že pretekli teden so iz berlinske bolnišnice, kjer se zdravi, sporočili, da ugotovitve kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz.

Ruski zdravniki so pred tem zatrjevali, da sami niso našli sledi strupa, kar je danes znova poudaril tudi Peskov.

Z živčnim strupom novičok je bil leta 2018 v Salisburyju v Veliki Britaniji zastrupljen tudi nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal.

Kremelj zanika vpletenost pri zastrupitvi Navalnega