Po 55 letih je Nobelovo nagrado osvojila ženska, in sicer Kanadčanka Donna Strickland (desno na ekranu). Foto: Reuters
Po 55 letih je Nobelovo nagrado osvojila ženska, in sicer Kanadčanka Donna Strickland (desno na ekranu). Foto: Reuters

Kot je sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti v Stockholmu, Arthur Ashkin prejme nagrado za razvoj optične pincete in njeno uporabo v bioloških sistemih, kar omogoča proučevanje in manipuliranje z virusi, bakterijami in celicami.

Gerard Mourou in Donna Strickland pa sta prejela prestižno nagrado za razvoj metode za proizvajanje visokointenzivnih, ultrakratkih optičnih pulzov. "S tem sta tlakovala pot k najkrajšim in najintenzivnejšim laserskim pulzom, kar jih je ustvaril človek," je sporočila akademija.

Tretja ženska z Nobelovo nagrado iz fizike
Nagrado, ki so jo lani prejeli trije ameriški znanstveniki za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, bodo letošnjim prejemnikom podelili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

Razdelili si bodo devet milijonov švedskih kron (870.000 evrov). Američan bo prejel polovico finančne nagrade, drugo polovico pa si bosta razdelila Francoz in Kanadčanka, ki je tretja ženska z nagrado za fiziko v zgodovini podeljevanja Nobelovih nagrad.

Nagrade za književnost letos ne bodo podelili
Niz razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad so začeli v ponedeljek z nagrado za medicino, ki jo letos za imunoterapijo za zdravljenje raka prejmeta ameriški in japonski imunolog James P. Allison in Tasuku Honjo. V sredo bo znan nagrajenec za kemijo, v petek pa bodo razglasili prejemnika nagrade za mir. Dobitnik nagrade za dosežke na področju ekonomije bo znan naslednji ponedeljek.

Nagrade za književnost letos zaradi spolnega škandala na Švedski akademiji ne bodo podelili. Razglasili jo bodo skupaj z nagrado za naslednje leto, kar se je nazadnje zgodilo leta 1949. Francoski fotograf Jean-Claude Arnault, glavni akter v škandalu, je bil sicer v ponedeljek zaradi posilstva obsojen na dve leti zapora.