Profesor univerze v Teksasu Allison in profesor univerze v Kjotu sta že leta 2014 za te ugotovitve osvojila nagrado Tang, ki velja za azijsko različico Nobelove nagrade. Foto: EPA
Profesor univerze v Teksasu Allison in profesor univerze v Kjotu sta že leta 2014 za te ugotovitve osvojila nagrado Tang, ki velja za azijsko različico Nobelove nagrade. Foto: EPA
Nobelova nagrada za medicino Američanu in Japoncu

"S stimulacijo sposobnosti našega imunskega sistema za boj proti rakavim celicam sta letošnja Nobelova nagrajenca razvila popolnoma nov način zdravljenja raka," so ob razglasitvi nagrade pojasnili na inštitutu Karolinska.

Terapija se osredotoča na proteine, ki jih proizvajajo nekatere celice imunskega sistema in tudi nekatere rakave celice. Ti proteini lahko imunskemu sistemu preprečijo ubijanje rakavih celic. Terapija deluje tako, da odstrani to proteinsko "zavoro" in imunskemu sistemu omogoči hitrejši odziv v boju proti raku.

Profesor univerze v Teksasu Allison in profesor univerze v Kjotu sta že leta 2014 za te ugotovitve osvojila nagrado Tang, ki velja za azijsko različico Nobelove nagrade.

Nobelovo nagrado bosta prejela na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Razdelila si bosta devet milijonov švedskih kron (944.000 evrov). Lani so nagrado za medicino osvojili trije ameriški znanstveniki za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadialni ritem.

Kovač: Novo obdobje v zdravljenju raka
Kot je pojasnil strokovni direktor ljubljanskega onkološkega inštituta Viljem Kovač, imunoterapija pomeni novo obdobje v zdravljenju raka. "Imunoterapijo namreč običajno uvajajo pri zdravljenju bolj napredovanih oblik rakavih obolenj, ki se imenujejo metastaske oblike. Te praviloma niso ozdravljive. Tovrstno zdravljenje bolnikom omogoča, da z boleznijo živijo več let, ali pa bolezen celo izgine, kar z drugimi načini zdravljenja ni bilo mogoče. Izrazil je upanje, da bodo terapijo razvili do tolikšne stopnje, da bodo ljudje čim dlje kvalitetno živeli," je dejal.

Zdravljenje malignega melanoma, ledvičnega in pljučnega raka
Kot je še pojasnil Kovač, v zadnjem času ta način zdravljenja prehaja tudi v nižje stadije bolezni, kjer imnuoterapijo kombinirajo z radioterapijo. Tako skušajo dobro slediti bolnikovemu zdravstvenemu stanju in tudi stranskim učinkom imunoterapije, ki so sicer bolj blagi, ter preprečiti hujše učinke. Ob tem je izrazil veselje, da je to novo področje v medicini prejelo takšno priznanje. Tovrstno zdravljenje se sicer uporablja pri zdravljenju malignega melanoma, ledvičnega in pljučnega raka. S slednjim se ukvarja tudi slovenski strokovnjak.

Sledijo nagrade za fiziko, kemijo, mir, ekonomije
Razglasitve letošnjih Nobelovih nagrad bodo v torek nadaljevali z nagrado za fiziko, v sredo pa za kemijo. V petek bodo razglasili prejemnika nagrade za mir, dobitnik nagrade za dosežke na področju ekonomije pa bo znan prihodnji ponedeljek.

Nagrade za književnost letos ne bodo podelili. Razglasili jo bodo skupaj z nagrado za prihodnje leto, kar se je nazadnje zgodilo leta 1949. Švedska akademija, ki jo podeljuje, se namreč spoprijema s spolnim škandalom, v katerega je vpleten mož zdaj že nekdanje članice akademije Kristine Frostenson Jean-Claude Arnault, ki je bil ravno danes obsojen na dve leti zapora posilstva ženske.

Nobelova nagrada za medicino Američanu in Japoncu