Napad je pretresel prebivalce majhnega mesta, ki leži približno 80 kilometrov zahodno od Osla. Foto: EPA
Napad je pretresel prebivalce majhnega mesta, ki leži približno 80 kilometrov zahodno od Osla. Foto: EPA

Drugih podrobnosti glede ostrega predmeta policija ni sporočila. Policijski inšpektor Per Thomas Omholt je novinarjem pojasnil, da je napadalec "v nekem trenutku zavrgel ali izgubil lok in puščice".

Kot je povedal Omholt, je osumljeni napadalec preteklo sredo na zasebnih naslovih in javnem prostoru na isti ulici v Kongsbergu ubil pet ljudi z ostrim predmetom. Dodal je še, da vse kaže, da je napadalec žrtve izbiral naključno ter da je glavna hipoteza, da je bolezen motiv za njegov napad.

Med smrtnimi žrtvami so štiri ženske in moški.

Policija je takoj po napadu sporočila, da je bil domnevni napadalec Espen Andersen Brathen oborožen z lokom in puščicami ter še dvema kosoma orožja.

Po navedbah policije je bilo ob začetku napada s puščicami zadeto "dvomestno" število ljudi, vendar nihče ni bil ubit s tem orožjem. Brathen je do zdaj med zaslišanjem priznal pet umorov in da je ranil še tri druge ljudi. Trenutno je v priporu v zdravstveni ustanovi, kjer čaka na oceno svojega duševnega zdravja, na podlagi katere naj bi določili, ali lahko kazensko odgovarja za svoja dejanja.

Zgodovina bolezni

37-letni danski državljan Brathen je v preteklosti javno sporočil, da se je spreobrnil v islam. V Kongsbergu s približno 25.000 prebivalci, ki leži približno 80 kilometrov zahodno od prestolnice Oslo, je živel več let. Po navedbah tamkajšnjih pristojnih oblasti ima zgodovino bolezni, vendar podrobnosti, za katere bolezni gre, niso javno objavili.

Po poročanju tamkajšnjih medijev so norveški obveščevalci že leta 2018 opozorili, da bi lahko Brathen izvedel napad manjšega obsega. Novičarski spletni portal Nettavisen je tudi objavil videoposnetek, ki naj bi ga Brathen leta 2017 objavil na družbenih omrežjih. V njem se je izrekel za muslimana in hkrati izdal "opozorilo".