Foto: EPA
Foto: EPA

Novi italijanski premier Mario Draghi je v senatu pred drevišnjim glasovanjem o zaupnici poudaril, da potrebuje država po pandemiji obnovo in da mora postati del bolj povezane Evropske unije. "Reforme, ki so končane ob pravem času, krepijo oblast," je prepričan in še: "Brez Italije ni Evrope".

Mario Draghi predstavil program svoje vlade

Nova vlada si bo po Draghijevih besedah prizadevala pospešiti cepljenje proti covidu-19 ter okrepiti lokalne bolnišnice. Novi premier se je zavzel tudi za podaljšanje šolskega leta, da bi učenci lahko nadoknadili tisto, kar so zamudili v času pandemije.

Opozoril je, da izhod iz pandemije ne bo preprost in da svet po njej morda ne bo enak kot pred njo. Kot je dejal, nekateri primerjajo pandemijo z dolgotrajnim izpadom električne energije, po katerem se luč slej ko prej vrne in je vse, kot je bilo: "A znanost in tudi zdrava pamet nam govorita, da morda ne bo tako".

Prioriteta vlade bodo tudi mladi

Široka koalicija, ki podpira njegovo vlado, po besedah 73-letnega Draghija kaže, da se stranke zavedajo odgovornosti ter so se pripravljene v interesu države odpovedati rivalstvu in konstruktivno sodelovati.

Med prednostnimi nalogami svojega kabineta je omenil še mlade in človeški kapital, zavzel se je tudi za aktivno spodbujanje enakih možnosti za vse ter medgeneracijske solidarnosti.

Italija računa na evropski denar

Italija mora po Draghijevih besedah s pomočjo evropskih sredstev okrepiti potencial svojega gospodarstva za rast. Z evropskimi sredstvi želi njegova vlada financirati digitalizacijo, inovacije, prehod na okolju prijaznejšo družbo in šolstvo ter okrepiti zdravstvo.

Prioritete nova vlada vidi tudi v davčni reformi in boju proti davčnim utajam. Draghi je tudi izpostavil nujnost posodobitve javne uprave.

 Novi italijanski premier Mario Draghi se izogiba spletnim družbenim omrežjem. Nima ne računa na Twitterju ne na Facebooku, pri komuniciranju z javnostjo pa se zanaša predvsem nase in na navajanje preverjenih dejstev. Nekdanji predsednik Evropske centralne banke tudi ni najel nobenega medijskega stratega, celo tiskovnega predstavnika ne. Foto: EPA
Novi italijanski premier Mario Draghi se izogiba spletnim družbenim omrežjem. Nima ne računa na Twitterju ne na Facebooku, pri komuniciranju z javnostjo pa se zanaša predvsem nase in na navajanje preverjenih dejstev. Nekdanji predsednik Evropske centralne banke tudi ni najel nobenega medijskega stratega, celo tiskovnega predstavnika ne. Foto: EPA

Okrepitev odnosov s Franciji in Italijo, pa tudi Rusijo

Na zunanjepolitičnem področju namerava okrepiti strateške odnose s Francijo in Nemčijo ter intenzivirati sodelovanje z ZDA pod vodstvom novega predsednika Joeja Bidna. Italija bo po njegovih napovedih nadaljevala tudi dialog z Rusijo, čeprav je zaskrbljena zaradi kršitev človekovih pravic v tej državi. Velik pomen Draghi pripisuje tudi sodelovanju s sredozemskimi državami, kot so Španija, Grčija in Malta.

Nekdanji predsednik Evropske centralne banke se je zahvalil svojemu predhodniku Giuseppeju Conteju, ki se je zaradi pandemije soočil z izrednimi razmerami, kakršnim doslej še nismo bili priča.

Draghijevemu govoru bo v zgornjem domu parlamenta danes sledila večurna razprava, predvidoma okoli 23. ure pa glasovanje o zaupnici. V četrtek bo novo vlado po napovedih potrjeval še spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Zaradi široke podpore Draghijevi vladi med parlamentarnimi strankami ni pričakovati težav pri glasovanju o zaupnici.

V 67. italijanski vladi, ki je po večtedenski politični krizi prisegla v soboto, je 15 ministrov in osem ministric iz celotnega političnega spektra. Vajeti države bo prevzela v zelo zahtevnih časih, ko se število umrlih zaradi covida-19 približuje 100.000, italijansko gospodarstvo pa je zaradi pandemije v recesiji.