Ljudje od srede pred beograjsko osnovno šolo polagajo cvetje in puščajo sporočila. Foto: Reuters
Ljudje od srede pred beograjsko osnovno šolo polagajo cvetje in puščajo sporočila. Foto: Reuters

V več šolah ni pouka, saj želijo sindikati s stavko opozoriti na razmere v šolstvu. Neodvisni sindikat in Zveza sindikatov izobraževanja sta sporočila, da bodo učitelji navzoči v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah, da pa ne bodo izvajali pouka. Dušan Kokot iz Neodvisnega sindikata je dejal, da mora javnost razumeti alarmantnost razmer in da omenjeni napad ni edini primer nasilja v šolah ter da ne morejo poučevati, medtem ko preštevajo žrtve. Stavko svojega sindikata je napovedal do odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića zaradi njegove nedejavnosti. Odstop ministra zahteva tudi opozicija.

Med tridnevnim žalovanjem zastave na javnih ustanovah v Srbiji visijo na pol droga, v številnih organizacijah in institucijah so se žrtev spomnili z minuto molka, časopisi pa so izšli s črnimi naslovnicami. Zabavne prireditve v času žalovanja so po srbski zakonodaji prepovedane, kulturne ustanove in mediji pa morajo svoj program prilagoditi žalovanju in spominu na žrtve. Dan žalovanja so zaradi napada v Beogradu za danes razglasili tudi v Republiki Srbski.

Med ranjenimi dva še v kritičnem stanju

Po napadu na šoli v Beogradu, kjer je umrlo devet ljudi, sedem pa je bilo ranjenih, sta dva ranjena otroka še v kritičnem stanju, dva pa so odpustili iz bolnišnice, je v izjavi za medije dejala srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić.

Kot je pojasnila, je še vedno kritično stanje deklice, ki jo je 13-letnik ustrelil v glavo in se zdravi na pediatrični kliniki. V kritičnem stanju ostaja tudi deček, ki je v drugi bolnišnici. Ima poškodovano hrbtenjačo in ne more premikati rok in nog. "Potrebnih bo veliko prizadevanj, da bo ozdravel," je še dejala ministrica.

Še enega ranjenega dečka in učiteljico so po ministričinih besedah premestili z oddelka za intenzivno nego in se dobro počutita.

Napadalec je od srede v psihiatrični ustanovi na opazovanju, njegovemu očetu pa je tožilec v sredo odredil 48-urno pridržanje zaradi hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od dveh do 12 let. 13-letnik po veljavni zakonodaji zaradi starosti ni kazensko odgovoren.

Oče napadalca zanika krivdo

Na višjem javnem tožilstvu v Beogradu je bil 48-letni oče danes zaslišan, zaslišanje je trajalo dobre tri ure. Višje sodišče v Beogradu mu je odredilo 30-dnevni pripor, poroča b92.

Očitajo mu hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen do 12 let.

S sodišča so sporočili, da se je sodnik za pripor odločil zaradi posebnih okoliščin, ki kažejo na to, da bi lahko znova ogrožal splošno varnost, kar bi lahko ogrozilo pošteno vodenje kazenskega postopka.

Očetu očitajo, da je sina učil streljanja s strelnim orožjem, ko ga je peljal v strelski klub, kjer je vadil streljanje. Osumljen je tudi, da ni ustrezno hranil orožja, s katerim je njegov sin izvedel strelski napad.

Oče je na današnjem zaslišanju zanikal obtožbe, tožilstvo pa je zanj predlagalo pripor, da ne bi vplival na priče in ponovil kaznivega dejanja ter vznemirjal javnosti.

Očetova odvetnica Irina Borović je novinarjem povedala, da je oče s strelivom in orožjem, za katero ima vsa potrebna dovoljenja, ravnal v skladu s predpisi in da je bilo orožje zaklenjeno v sefu pod šifro. Dodala je še, da je član športnega združenja.

Za obe pištoli, tako tisto, s katero je najstnik streljal, kot tudi tisto, ki jo je imel v nahrbtniku, je imel njegov oče dovoljenje.

Kot je v sredo dejal srbski notranji minister Bratislav Gašić, je 13-letnik očitno poznal šifro, saj je imel dve pištoli in tri nabojnike s po 15 naboji.

Žalna knjiga tudi na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani

Na veleposlaništvu Srbije v Ljubljani bo danes od 10.00 do 15.00, v soboto od 10.00 do 14.00 in v ponedeljek od 10.00 do 12.00 mogoč vpis v žalno knjigo. Danes predvidoma ob 16.00 pa bodo pred veleposlaništvom v spomin žrtvam tudi prižgali sveče in položili vence.

Tridnevno žalovanje v Srbiji
Luka Dončić se je ponudil, da krije stroške pogreba žrtev in plača psihološko pomoč

Slovenski košarkar Luka Dončić je na družbenih omrežjih sporočil, da ga je strelski napad na beograjski osnovni šoli močno pretresel, zato se je ponudil, da krije stroške pogreba žrtev in plača tudi psihološko svetovanje družinam žrtev, sošolcem in prizadetemu osebju.

"Zaradi tragedije in izgubljenih otroških nedolžnih življenj imam strto srce! V mislih sem z družinami žrtev in s celotno skupnostjo, ki jo je prizadela ta tragedija. Moja fundacija ob tem pretresljivem dogodku podpira vse družine, učence in učitelje OŠ Vladislava Ribnikarja," je zapisal Dončić na Twitterju in dodal, da je zavezan tako takojšnji kot dolgoročni podpori vsem prizadetim.

Dončić je s srbsko prestolnico močno povezan, saj na njenem širšem območju živijo njegova babica, teta, stric in bratranec.

Pozneje so beograjske mestne oblasti sporočile, da se zahvaljujejo družini Dončić, a da bodo stroške pogrebov krili oni. "Mesto Beograd se zahvaljuje družini Luke Dončića za izraze sožalja in javno izrečeni želji, da krijejo stroške pogrebov umrlih dijakov," so zapisali. Kot so dodali, je Beograd od samega začetka v stiku z družinami umrlih in ena prvih stvari, za katero so se dogovorili, je, da krijejo vse stroške in poskrbijo za organizacijo pogrebov, kar že poteka.