Hrvaška policija prebežnike pretepa in jih izganja v BiH, opozarjajo prebežniki in nevladne organizacije. Foto: Reuters
Hrvaška policija prebežnike pretepa in jih izganja v BiH, opozarjajo prebežniki in nevladne organizacije. Foto: Reuters

Odbor je poročilo objavil po obisku na Hrvaškem, predvsem ob meji z Bosno in Hercegovino, med 10. in 14. avgustom lani. Namen obiska je bil preučiti ravnanje s prebežniki, ki jim je hrvaška policija odvzela svobodo.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je v odzivu na poročilo CPT-ja že sporočilo, da je bilo objavljeno brez njihove privolitve in da temelji na nepreverljivih informacijah iz BiH-a. CPT je po besedah ministrstva prekoračil svoje pristojnosti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Delegacija CPT-ja je sicer podrobneje preučila postopke ravnanja s prebežniki v kontekstu njihovega izgona iz Hrvaške ter učinkovitost mehanizmov nadzora v primerih domnevne zlorabe policijskih pooblastil.

Obiskali so tudi sprejemni center Ježevo. Pri tem so opravili tudi več intervjujev s prebežniki, ki so po navedbah v poročilu podali verodostojne obtožbe glede fizične zlorabe, ki jo je povzročila hrvaška policija.

Med drugim naj bi policisti prebežnike tepli, jih brcali, udarjali s palico in drugimi predmeti. Zlorabe naj bi se dogajale med preganjanjem prebežnikov, ko so jim že odvzeli svobodo in ko so jih vračali v BiH. Prebežniki so med pogovori kazali tudi svoje nedavne poškodbe, ki so jih pri odboru označili za verodostojne.

Prebežniki pa naj bi bili tarča tudi drugih oblik zlorab, saj so med drugim morali bosi hoditi skozi gozd do meje, nekatere pa naj bi še z zvezanimi rokami vrgli v reko Korano ne meji med državama.

Odbor Sveta Evrope zato poziva hrvaške oblasti, naj odločno ukrepajo in zaustavijo tovrstno ravnanje do prebežnikov, primere zlorab pa bi morali temeljito preučiti.

CPT: Hrvaški policisti ovirali dostop do dokumentacije

V poročilu še piše, da so imeli tokrat prvič težave tudi s sodelovanjem s hrvaškimi oblastmi, saj da so policisti ovirali njihov dostop do dokumentacije, ki so jo potrebovali. Kljub temu si tudi za naprej želijo ohraniti konstruktivni dialog in tesno sodelovanje s Hrvaško.

Nevladna organizacija Amnesty International je medtem ocenila, da ugotovitve CPT-ja potrjujejo njihovo raziskavo in raziskave drugih skupin glede zlorabe prebežnikov na meji s Hrvaško. "V zadnjih nekaj letih je več tisoč ljudi spregovorilo o tem, kako jih je zlorabila hrvaška policija, ko so skušali priti v državo, in jim preprečila, da bi zaprosili za azil. To dolgo pričakovano poročilo potrjuje njihove zgodbe in številna poročila o razširjenosti nasilnega vračanja in zlorab, česar hrvaška vlada ne more več zanikati," je povedal direktor za raziskovanje pri evropski Amnesty International Massimo Moratti.