Ljudje so se žrtvam na prizorišču napada poklonili s prižiganjem sveč in polaganjem cvetja. Foto: Reuters
Ljudje so se žrtvam na prizorišču napada poklonili s prižiganjem sveč in polaganjem cvetja. Foto: Reuters
Cherif Chekatt
Policija je objavila fotografijo osumljenega Cherifa Chekatta. Foto: EPA
Strasbourg
Francoski vojaki na trgu pred katedralo v Strasbourgu, kjer je potekal božični sejem. Napad se je v torek zvečer zgodil nedaleč stran na Rue de Orfevres. Foto: Reuters
Christophe Castaner
Dan po napadu sta se po Strasbourgu sprehodila francoski notranji minister Christophe Castaner in vodja tožilstva v Parizu Remy Heitz. Foto: Reuters
Francoska vlada pred težkimi izzivi
Po napadu v Strasbourgu: pogovor z Vladimirjem Prebiličem
Policija po »črnem torku« v Strasbourgu še lovi napadalca
Žolčni odzivi na zapis evroposlanke Tanje Fajon

Chekatt, ki je bil leta 1989 rojen v Strasbourgu, je še vedno na begu. Vodja tožilstva v Parizu Remy Heitz je pojasnil, da ga išče več kot 600 pripadnikov varnostnih sil. Na terenu so tudi helikopterji, pripadniki elitnih enot in vojske.

"Terorizem je znova udaril na našem ozemlju. Glede na tarčo napada, način delovanja napadalca, njegov profil in izjave prič, ki so povedale, da je kričal Alah je velik, je preiskavo začel protiteroristični oddelek," je pojasnil Heitz.

Napadalcu po izmenjavi ognja uspelo pobegniti
Tožilec je povedal, da je napadalec med hojo po središču mesta večkrat streljal, uporabljal je tudi nož. Med drugim je streljal na štiri vojak

e, ki so

streljali nazaj in ga pri tem ranili v roko. Nato je s taksijem pobegnil v predel Strasbourga Neudorf na meji med Francijo in Nemčijo, kjer je naletel na policiste, pri čemer je spet prišlo do izmenjave strelov, a je napadalcu uspelo pobegniti.

Osumljenec znan policiji, a ne zaradi terorizma
Heitz je pojasnil, da so aretirali štiri bližnje domnevnega napadalca Chekatta. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Laurent Nuñez pa je dejal, da gre za človeka, ki je policiji znan po vrsti dejanj, ki pa nikoli niso bila povezana s terorizmom. Policiji je bil znan zaradi tatvin in nasilja. Dosjeja ni imel samo v Franciji, temveč tudi v Nemčiji in Švici, skupaj je bilo proti njemu izrečenih 27 obsodb, zaradi katerih je precej časa preživel v zaporu.

Leta 2016 v Nemčiji obsojen na dve leti zapora
Nemške oblasti so ga zaradi vlomov v mestu Mainz in zvezni deželi Baden-Württemberg leta 2016 obsodile na dve leti in tri mesece zaporne kazni. Od tega je eno leto odslužil v Nemčiji, nato pa je bil izgnan v Francijo. Nemške oblasti ga sicer v tem obdobju niso nikoli opredelile za morebitno nevarnega skrajneža. "Za nas je bil nepopisan list papirja," so sporočile nemške oblasti in dodale, da ga niso prepoznale kot islamskega skrajneža.

Radikaliziral se je očitno v zaporu
Bil pa je na seznamu S, na katerem so ljudje, ki jih spremljajo francoski obveščevalci. Na njem je sicer okoli 25.000 ljudi, od tega 9.700 zaradi radikalizma oziroma povezav z islamističnimi gibanji. "Ima obsežen dosje. Večkrat je bil v zaporu in med bivanji v zaporu smo zaznali radikalizacijo, vendar pri izvajanju verskih obredov, nikoli v smislu dejanj. Samo zaradi tega mu je obveščevalna služba sledila, kot sledi še številnim drugim posameznikom," je povedal Nuñez.

Policija ga je iskala že v torek zjutraj
Nuñez je še dodal, da napadalec, ki so mu sledili od odhoda iz zapora leta 2015, ni skušal priti v Sirijo. V torek zjutraj bi ga morala policija zaslišati, a ko so prišli na njegov dom, ni bilo sledi o njem. Zaslišati bi ga sicer morali zaradi poskusa umora, kot še pet oseb poleg njega, vse skupaj pa po Nuñezovih besedah ni bilo v ničemer povezano z dejanjem, ki ga je izvedel pozneje v središču Strasbourga.

Napadalec je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP živel v majhnem stanovanju v bloku, kjer živijo predvsem revni. "To je blok za obupane ljudi, nihče noče živeti tam, tamkajšnji prebivalci so precej izolirani," je za AFP dejal Bemba N'diaye, ki živi v bližini.

Streljanje se je začelo v torek ob 20.00
V streljanju, ki se je začelo v torek zvečer približno ob 20.00 na Rue des Orfevres v središču mesta blizu božičnega sejma, so bili ubiti trije ljudje, 12 je bilo ranjenih, od tega osem huje. Prihajalo je do nasprotujočih si informacij glede števila mrtvih. Sprva so poročali o treh mrtvih, nato so to število zmanjšali na dva, po zadnjih podatkih pa so bili vendarle ubiti trije ljudje. Po navedbah francoskih oblasti sta dva človeka v napadu umrla, eden pa je možgansko mrtev.

Eden od ubitih tajski turist
Po poročanju AFP-ja je večina žrtev moških, med njimi je tajski turist, nekateri so bili ustreljeni v glavo. Med žrtvami ni otrok, je povedal župan Strasbourga Roland Ries. Alzaško mesto je sicer znano po božičnem sejmu, enem najstarejših v Franciji, ki ga letno obišče dva milijona obiskovalcev z vsega sveta.

Zaradi streljanja so oblasti v Strasbourgu prepovedale proteste, prepoved pa ne velja za preostala mesta po državi. V Franciji sicer že več tednov potekajo protivladni protesti, na katerih številni udeleženci nosijo rumene jopiče.

Minuta molka v Evropskem parlamentu
Evropski parlament se bo opoldne z minuto molka poklonil spominu na žrtve streljanja. Ob začetku današnjega zasedanja je predsednik parlamenta Antonio Tajani dejal, da je bil to napad na demokracijo, odzvati pa se moramo tako, da nadaljujemo delo, s katerim se bojujemo proti nasilju, kriminalu in terorizmu.

Francoska vlada pred težkimi izzivi
Po napadu v Strasbourgu: pogovor z Vladimirjem Prebiličem
Policija po »črnem torku« v Strasbourgu še lovi napadalca
Žolčni odzivi na zapis evroposlanke Tanje Fajon