Pahor na obisku v Albaniji

Pahor se je zavzel za hitrejšo širitev Evropske unije na tem območju. V izjavi po pogovoru je poudaril, da "s članstvom v EU-ju meje med državami postanejo manj pomembne in ni potrebe po njihovem spreminjanju".

O širitvi Unije na Zahodni Balkan bodo razpravljali tudi voditelji držav pobude Brdo-Brioni, ki se bodo 17. maja sestali na Brdu pri Kranju.

Pahor je izrazil upanje, da bodo voditelji na vrhu pobude Brdo-Brioni, ki bo ob njeni 10. obletnici potekal 17. maja na Brdu pri Kranju, v zaključnem dokumentu dali močno in prepričljivo sporočilo o pomenu širitvenega procesa, ki mora biti hitrejši in imeti pred očmi ne le posamezno državo, temveč celotno območje Zahodnega Balkana.

Srečanja z voditelji držav v regiji

V okviru priprav na vrh se je Pahor v sredo v Podgorici srečal s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem. Prihodnji teden se bo v četrtek v Prištini srečal s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in v petek v Beogradu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predvidoma v soboto, 15. maja, se bo sestal še s predsednikom Hrvaške in sovoditeljem pobude Zoranom Milanovićem.

Pahor se je že marca v Sarajevu srečal z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem, septembra lani pa s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. Udeležbo na vrhu so po navedbah urada potrdili vsi voditelji držav članic pobude, tudi vsi trije člani predsedstva BiH-a.