Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Foto: EPA
Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Foto: EPA

"Tega domnevnega dokumenta nisem prejel. Pravite, da je fantomski. Morda pa je fantom. Nisem ga videl. Sem pa slišal zanj," je Borrell odgovoril na vprašanji, ali ta dokument po njegovem vedenju obstaja in če obstaja, kdo ga je napisal. "To ni nobena tema," je še poudaril.

EU podpira ozemeljsko celovitost BiH-a
"Želim pa to priložnost izkoristiti za to, da izpostavim nadaljnjo in nedvoumno podporo EU-ja ozemeljski celovitosti in suverenosti BiH-a ter tudi drugih držav na Zahodnem Balkanu,"
je poudaril Borrell. Ob tem je pozval k osredotočenju na prizadevanja za pridružitev celotnega BiH-a Uniji.

To jasno sporočilo bo predal tudi predsedstvu BiH-a, je še povedal Borrell po srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić: Z Janšo sva nazadnje govorila o pandemiji
Tudi Vučić je dejal, da non-paperja ni videl, da mu ga ni nihče predstavil in da ni o tem z nikomer govoril. Na vprašanje, ali je o teh idejah govoril s slovenskim premierjem Janezo Janšo, je odgovoril, da z Janšo že dolgo ni govoril in da sta nazadnje govorila o pandemiji.
"V nasprotju s številnimi drugimi sem vedno odprt za vse razprave," je še dejal Vučić in obenem poudaril, da so v Srbiji osredotočeni na gospodarstvo in pot v EU. Ob tem je poudaril, da podpirajo integriteto BiH-a in Republike Srbske znotraj BiH-a.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić na novinarski konferenci z Borrellom. Foto: EPA
Srbski predsednik Aleksandar Vučić na novinarski konferenci z Borrellom. Foto: EPA

V Evropski komisiji proti spreminjanju meja v regiji
Tudi v Evropski komisiji so se znova izrekli proti spreminjanju meja v regiji. "Razen domnevnega non-paperja, ki ga nismo nikoli videli, ne poznamo drugih takšnih idej, ki bi krožile. Nikakor nismo naklonjeni spreminjanju meja, tako da lahko o tem nehamo razpravljati enkrat za vselej - ne glede na to, kateri dokumenti so prišli, bodo prišli, bi lahko prišli ali ne bodo prišli. Naše stališče o tem je zelo jasno," je poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer.

Borrell je sicer kot ključne poudarke z današnjega srečanja z Vučićem navedel prizadevanja za okrepitev dinamike pristopnega procesa Srbije, pri čemer pa v uniji od Beograda pričakujejo več na področju vladavine prava in svobode medijev, boljšo usklajenost z zunanjo in varnostno politiko unije ter nadaljevanje dialoga o normalizaciji odnosov s Kosovom. Upa, da bo mogoče naslednje pogovore v okviru dialoga pod okriljem EU izvesti 11. maja, kot je načrtovano.

Vučić: Železniška povezava od Beograda do Severne Makedonije z evropskimi sredstvi
Tudi Vučić je izpostavil upanje, da bo mogoč napredek v okviru dialoga. Ta proces je za Srbijo bistven, je poudaril v odgovoru na vprašanje, kaj je z dogovorom iz Washingtona, sklenjenim v času prejšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V povezavi s sporazumom iz Washingtona je še dejal, da ga Srbija spoštuje in da enako pričakuje od Kosova. Kot velik uspeh tokratnega obiska v Bruslju je Vučić izpostavil dogovor o sofinanciranju železniške povezave od Beograda preko Niša do meje s Severno Makedonijo z evropskimi sredstvi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred tem tvitnila, da je komisija projekt pripravljena podpreti.