Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Neupravičeno razmišljanje o spreminjanju meja po etničnih mejah ni rešitev za izzive, s katerimi se spopada regija. Takšne spremembe bi predstavljale grožnjo regionalni varnosti. Odločno zavračamo kakršen koli poskus spodkopavanja ozemeljske celovitosti Bosne in Hercegovine," so v skupni izjavi zapisali ministri ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije in Japonske ter visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

Sorodna novica Valentin Inzko bosanske Srbe obtožil, da želijo razdeliti državo

Vse strani v BiH-u so pozvali, naj uresničijo volilne in ustavne reforme ter sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, piše v izjavi, objavljeni na spletni strani britanskega zunanjega ministrstva, ki je gostilo tridnevno srečanje.

"Znova potrjujemo našo skupno zavezanost varnosti, ekonomskemu okrevanju in evropski perspektivi šestih držav Zahodnega Balkana kot ključne naložbe za mir in stabilnost," so poudarili ministri.

Podprli so tudi uradni začetek pristopnih pogajanj Albanije in Severne Makedonije z EU-jem. Kosovo in Srbijo so ob tem pozvali, naj konstruktivno sodelujeta v pogajanjih pod vodstvom Evropske unije.

Zunanji ministri G7 so nasprotovanje spreminjanju meja v regiji izrazili po tistem, ko je sredi aprila v regiji in drugod po Evropi veliko prahu dvignil t. i. non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu.

Zunanjepolitični predstavnik EU-ja Borrell je sicer konec aprila zatrdil, da tega dokumenta ni videl. Dejal je, da EU nedvoumno podpira ozemeljsko celovitost in suverenost BiH-a in drugih držav na Zahodnem Balkanu.