Papeža čaka daljše okrevanje. Foto: AP
Papeža čaka daljše okrevanje. Foto: AP

86-letni papež se po operaciji trebušne votline počuti dobro in okreva v skladu s pričakovanji ter brez zapletov, kljub temu pa mu je bilo priporočeno, da ostane v bolnišnici še ves prihodnji teden, s čimer se je papež strinjal, je sporočil Alfieri.

Da pa ne bi obremenil mišic trebušne stene, na primer pri vstajanju iz postelje ali sedenju, so mu zdravniki svetovali, naj nedeljske molitve ne obhaja pred verniki in ne poskuša iti do okna svoje sobe v bolnišnici Gemelli, kjer je nastanjen.

V petek so papeža odklopili z intravenozne terapije, začel je z delno tekočinsko dieto. Vsi medicinski parametri so znotraj normalnih vrednosti.

Papežu so pri 21 letih zaradi bolezni odstranili del pljuč.

Papeža so v sredo popoldne ob splošni anesteziji operirali zaradi ukleščene trebušne kile, da bi preprečili zaporo črevesja. Že kmalu po tem so sporočili, da je poseg prestal brez zapletov. Tudi prvi dve noči je poglavar Katoliške cerkve preživel mirno.

"Običajno po takšni operaciji ostaneš v bolnišnici od štiri do pet dni. Upamo, da ga bomo prepričali, da bo ostal ves prihodnji teden, saj mu bo okrevanje v bolnišnici omogočilo, da se bo z večjo močjo in varnostjo vrnil k delu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal kirurg.

Do 18. junija je papež odpovedal vse avdience. Njegovi potovanji, na začetku avgusta na svetovni dan mladih in v Fatimo na Portugalsko ter Mongolijo konec avgusta in začetek septembra, ostajata na njegovem koledarju.