Papež je zaradi operacije do 18. junija odpovedal vse avdience. Foto: Reuters
Papež je zaradi operacije do 18. junija odpovedal vse avdience. Foto: Reuters

Papeža so v sredo popoldne ob splošni anesteziji operirali zaradi ukleščene trebušne kile, da bi preprečili zaporo črevesja. Že kmalu po tem so sporočili, da je poseg prestal brez zapletov.

Tudi noč je poglavar Katoliške cerkve preživel mirno. Kot je dejal kirurg Sergio Alfieri, ki je opravil poseg, se je z njim celo šalil. "Papež je v redu. Šalil se je z mano in rekel: 'Kdaj bo tretja operacija?'" je dejal Alfieri, ki je Frančiška operiral že julija 2021.

Da je v dobrem stanju, je nato potrdil tudi tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni. Kot je dodal, je buden in diha brez pomoči. Še ves dan bo glede na napovedi počival. Papež je po njegovih besedah hvaležen za vsa sporočila podpore, ki jih prejema, in obenem prosi ljudi, naj še naprej molijo zanj.

Na opazovanju in okrevanju bo v bolnišnici ostal od pet do sedem dni. Če se bo po tem počutil dobro, se bo lahko vrnil k opravljanju svojih obveznosti. Do 18. junija so sicer v Vatikanu iz previdnosti odpovedali vse njegove predvidene avdience.

Zadnja operacija vzbuja nove skrbi glede zdravstvenega stanja Frančiška, ki je 13. marca praznoval deseto obletnico na čelu Cerkve in ima že dalj časa težave z zdravjem. Konec marca je denimo tri dni preživel v bolnišnici Gemelli na zdravljenju zaradi bronhitisa. Zaradi težav s koleni včasih uporablja voziček.

Možnosti, da bi zaradi zdravstvenih težav v prihodnosti odstopil s položaja, ne izključuje, kot pa je dejal februarja, tega za zdaj nima v načrtu.

Papež uspešno prestal operacijo