Le kardinali, mlajši od 80 let, lahko volijo novega papeža. Foto: Reuters
Le kardinali, mlajši od 80 let, lahko volijo novega papeža. Foto: Reuters

Kardinali, mlajši od 80 let, lahko sodelujejo v konklavu, v katerem kardinali med seboj izbirajo novega papeža. Štirje novoimenovani kardinali pa so starejši.

Za kardinala je papež med drugim imenoval 72-letnega washingtonskega nadškofa Wiltona Gregoryja, ki je postal prvi afroameriški kardinal v zgodovini. Med novimi "princi Cerkve" je tudi prefekt kongregacije za svetnike, 72-letni Italijan Marcello Semeraro, ki je na tem položaju nasledil Angela Becciuja.

Poleg njiju so mlajši od 80 let še generalni tajnik škofovske sinode, Maltežan Mario Grech, nadškof Kigalija v Ruandi Antoine Kambanda, nadškof Capiza na Filipinih José Advincula, nadškof čilske prestolnice Santiago de Chile Celestino Aos Braco. Volilno pravico bodo imeli tudi apostolski vikar Bruneja in Kuala Lumpurja Cornelius Sim, nadškof škofije Siena-Colle Val d'Elsa-Montalcino v Italiji Augusto Paolo Lojudice in italijanski minorit Mauro Gambetti.

Frančišek je za kardinala imenoval še 86-letnega italijanskega duhovnika Raniera Cantalamesso, ki trenutno že pod tretjim papežem služi kot papeški pridigar. Poleg njega so starejši od 80 let še upokojeni škof mehiškega mesta San Cristobal de las Casas Felipe Arizmendi Esquivel, naslovni nadškof italijanskega Asola Silvano M. Tomasi in župnik sv. Marije Božje Ljubezni v kraju Castel di Leva v Italiji Enrico Feroci.

Okrnjen obred zaradi pandemije

Na obredu v baziliki svetega Petra, ki se je začel ob 16. uri, je papež novim kardinalom izročil rdeče pokrivalo in kardinalski prstan. Nadškof Capiza na Filipinih Advincula in apostolski vikar Bruneja in Kuala Lumpurja Sim se zaradi omejitev v povezavi s pandemijo covida-19 nista mogla udeležiti obreda in sta sodelovala prek digitalne platforme. Zaradi pandemije so doma ostali tudi številni drugi kardinali, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ob konzistoriju oziroma zboru kardinalov se sicer po navadi zbere veliko število vernikov, predvsem iz držav, od koder prihajajo novi kardinali. Tokrat je bilo zaradi zdravstvenih ukrepov njihovo število zelo omejeno, prisotnih jih je bilo le okoli sto, poroča portal Vatican News.

Število kardinalov se bo z imenovanjem novih povečalo na 229, med njimi bo 128 elektorjev. V kardinalskem zboru je tudi 86-letni slovenski kardinal Franc Rode.

Papež imenoval 13 novih kardinalov