Castex je 55-letni konservativni župan mesteca na severu države. Foto: Reuters
Castex je 55-letni konservativni župan mesteca na severu države. Foto: Reuters

Castex, župan majhnega mesta Prades na severu države, je imel občutljivo nalogo izvajati načrt za končanje zaprtja države zaradi pandemije novega koronavirusa, poroča portal politico.eu.

Phillipovo predsednikovanje vladi je bilo negotovo od sredine junija, ko je Macron napovedal, da želi prenoviti svoje predsednikovanje.

Ob spremembah francoske vlade je premier ponudil svoj odstop pred novimi imenovanji, a je lahko znova imenovan na ta položaj.

Philippe naj bi bil v javnosti bolj priljubljen kot Macron. Foto: Reuters
Philippe naj bi bil v javnosti bolj priljubljen kot Macron. Foto: Reuters

Do Macronove poteze prihaja, potem ko so volivci in volivke na lokalnih volitvah izrazili nezaupanje nekdanjemu investicijskemu bančniku. Volitve so pokazale vse večjo podporo Zeleni stranki in razkrile Macronove težave z levo usmerjenimi volivci, edina svetla točka zanj pa je bila Philippova izvolitev za župana v severnem pristaniškem mestu Le Havre.

Do predsedniških volitev je še 21 mesecev, v tem času pa želi Macron izboljšati svoj položaj.

Kot poroča Reuters, bi bila za Macrona zamenjava Phillipa lahko politično tvegana. Phillipe je namreč v javnosti bolj priljubljen kot predsednik, pravijo politični analitiki. Lahko bi postal tudi tekmec na predsedniških volitvah leta 2022.

A tudi ohranitev Phillipa na premierskem položaju bi bila problematična. To bi morda nakazovalo, da je Macron prešibek, da zamenja premierja in da ima njegova mlada stranka premalo širine za celotno prenovo vlade.