Prebežniki zdaj plujejo proti kraju Algeciras blizu Gibraltarja. Foto: EPA
Prebežniki zdaj plujejo proti kraju Algeciras blizu Gibraltarja. Foto: EPA

Španska obalna straža je zaradi zavrnitve, ali ker niso prejeli odgovora od bližnjih pristanišč, ladji dovolila, da vpluje v španske teritorialne vode, je sporočila vlada v Madridu.

Kljub temu bodo prebežniki, ki so jih v petek s treh čolnov rešili na odprtem morju ob libijski obali, med njimi so tudi nosečnice, otroci in dojenčki, božič zelo verjetno preživeli na morju. Sedaj namreč plujejo proti kraju Algeciras blizu Gibraltarja, za kar bodo potrebovali od pet do šest dni. Z zalogami hrane pa je na poti ladja nevladne organizacije Astral iz Španije.

Španska vlada je še sporočila, da na prošnjo španske nevladne organizacije za vplutje niso odgovorile Libija, Francija in Tunizija.

Salvini: V Italiji niso dobrodošli

Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 prebežnikov. Foto: Reuters
Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 prebežnikov. Foto: Reuters

Pred tem je italijanski notranji minister Matteo Salvini sporočil, da v Italiji niso dobrodošli. Tvitnil je, da "je njegov odgovor jasen: italijanska pristanišča so zaprta". "Za tihotapce ljudi in za tiste, ki jim pomagajo, je zabave konec," je pristavil.

Proactiva Open Arms je objavil video, v katerem je izpostavil, da so prebežnike rešili pred gotovo smrtjo, saj je zelo mrzlo. Malta pa ne samo, da jim ni dovolila izkrcanja, niti s hrano jim ne želi pomagati.

Nemška nevladna organizacija Sea Watch je medtem sporočila, da so iz morja rešili 33 prebežnikov in pozvali k dovoljenju za izkrcanje.

Ladja španske nevladne organizacije je še z dvema ladjama drugih skupin konec novembra začela patruljirati na odprtem morju ob libijski obali, ki je znano kot najbolj smrtonosno območje za prebežnike v Sredozemlju.

Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 prebežnikov.