Prebežniki se letos odpravljajo predvsem v Španijo. Foto: Reuters
Prebežniki se letos odpravljajo predvsem v Španijo. Foto: Reuters
Prek Libije so v Italijo prispeli predvsem Eritrejci in Sudanci. Foto: Reuters

S tem je bila že peto leto zapored presežena številka 100.000 nezakonitih prebežnikov na tej begunski poti, je objavila Mednarodna organizacija za migracije, a hkrati navedla, da je bil ta prag v preteklosti presežen mnogo prej.

Glavni cilj je letos Španija, kamor je do 4. novembra nezakonito prispelo dobrih 49.000 ljudi oz. slaba polovica vseh, ki so se proti Evropi odpravili prek Sredozemlja. Sledi Grčija z nekaj manj kot 28.000 prišleki, v Italijo pa jih je prispelo nekaj več kot 22.000. V poskusu prečkanja Sredozemskega morja je letos umrlo najmanj 1989 ljudi, kažejo podatki IOM-a.

V enakem obdobju lani je Evropo po morski poti doseglo slabih 155.000 nezakonitih prebežnikov, umrlo jih je skoraj 3000. Prag 100.000 nezakonitih prihodov je bil lani presežen v juniju, leta 2016 pa že v februarju. V celotnem letu 2016 je Evropo prek Sredozemlja doseglo skoraj 338.000 ljudi.

Večina Tunizijcev
Italijanske oblasti so objavile tudi podatke o državljanstvu nezakonitih prebežnikov, ki so do konca oktobra iz Severne Afrike dosegli Apeninski polotok. Večina jih je bila Tunizijcev, skoraj 5000, in ti so verjetno v večini primerov prišli iz svoje države.

Prek Libije so v Italijo prispeli predvsem Eritrejci in Sudanci, prek Zahodne Afrike pa državljani Gvineje, Malija, Slonokoščene obale in Nigerije, pri čemer pa so številke mnogo nižje kot v preteklih letih, poudarjajo pri IOM-u. Med nezakonitimi prišleki prednjačijo tudi Pakistanci, Alžirci in Iračani.

Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR) je medtem sporočil, da je od januarja med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 2000 prebežnikov. "Število življenj, izgubljenih v Sredozemlju v letošnjem letu, je zdaj preseglo 2000," je dejal tiskovni predstavnik te organizacije Charlie Yaxley. Po njihovih podatkih je v Evropo po tej poti letos prispelo 105.000 prebežnikov.