Italijansko tožilstvo ladji Aquarius očita, da je nezakonito odvrgla odpadke, ki naj bi bili nevarni. Večinoma gre za obleke prebežnikov, ki jih je rešila. Foto: EPA
Italijansko tožilstvo ladji Aquarius očita, da je nezakonito odvrgla odpadke, ki naj bi bili nevarni. Večinoma gre za obleke prebežnikov, ki jih je rešila. Foto: EPA
Matteo Salvini
Italijanski notranji minister je pozdravil ukrepe tožilstva zoper humanitarce. Foto: EPA
Na Aquariusu nezakonito ravnanje z odpadki

Ladjo bi oblasti zasegle zaradi nezakonitega ravnanja z zdravju nevarnimi odpadki, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Državno tožilstvo v Catanii je namreč ugotovilo 44 primerov, ko so v Italiji nezakonito odvrgli skupno 24 ton odpadkov, ki naj bi lahko povzročili okužbe. Odpadke sta med januarjem lani in majem letos prevažali ladji Aquarius in Vos Prudence, s katero prav tako rešujejo prebežnike v Sredozemskem morju. Uvedli so tudi preiskavo proti več članom nevladne organizacije Zdravniki brez meja.

Očitek na račun oblek prebežnikov
Tožilstvo posadki Aquariusa očita, da je smeti prijavila kot neškodljive, čeprav naj bi dejansko šlo za nevarne odpadke, ki bi lahko potencialno povzročili okužbe. Izdali naj bi tudi dokumente, iz katerih izhaja, da gre za nenevarne odpadke. Večinoma gre za oblačila, ki so jih nosili prebežniki.

Nevladna organizacija je s tem, ko je odpadke prijavila kot neškodljive, po navedbah tožilstva prihranila 460.000 evrov, kolikor bi morala plačati za odlaganje nevarnih odpadkov. Italijansko pravosodje je že ukazalo, naj Zdravnikom brez meja z računov poberejo ta znesek.

Ladja Aquarius, ki jo skupaj uporabljata nevladni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je trenutno v francoskem pristanišču Marseille.

Salvini pozdravil pregon humanitarcev
Italijanski notranji minister, vodja skrajno desne Lige, Matteo Salvini je odločitev tožilstva pozdravil. "Nismo preprečili le nezakonite trgovine z ljudmi, temveč tudi nezakonito ravnanje z odpadki," je poudaril.

Salvini vse od nastopa nove italijanske vlade junija letos zasleduje ničelno toleranco do prebežnikov, ki želijo s čolni doseči italijansko obalo. Prizadeva si tudi za kazensko ovadbo tistih, ki prispevajo k prihodu prebežnikov. Aquariusu in drugim ladjam v zasebni lasti, ki rešujejo prebežnike, je poleti prepovedal vstop v italijanska pristanišča.

Na Aquariusu nezakonito ravnanje z odpadki