Policija je pregnala zbrane, ki so se spominjali ubite Sarah Everard. Foto: EPA
Policija je pregnala zbrane, ki so se spominjali ubite Sarah Everard. Foto: EPA

Gibanje Reclaim These Streets oziroma Te ulice hočemo nazaj je za soboto zvečer pripravilo bedenje v parku Clapham Common na jugu britanskega glavnega mesta, vendar so ga odpovedali, saj ga policija zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ni dovolila.

Kljub temu se je v bližini kraja, kjer je izginila 33-letnica, zvečer v spomin na ubito Sarah Everard zbralo več sto ljudi, ki so pozivali k spremembam, ki bi zagotovile varnost prebivalstva. Dogodek se je začel v tišini in žalosti, ljudje so polagali cvetje in sveče v spomin na žrtev.

Policisti so se sprva držali ob strani, množico je sicer nadziral helikopter, poroča Guardian.

Prišle so tako mlade ženske z otroki kot starejši protestniki, vsi pa so bili besni, ker morajo še vedno opozarjati na kulturo nasilja nad ženskami. Na enem izmed transparentov je pisalo "Vse smo 97 odstotkov". Nedavna raziskava je namreč pokazala, da je bilo takšen odstotek žensk žrtev nadlegovanja.

Številni so rekli, da so bili zaradi policijske prepovedi shoda še odločnejši. "Ironija je tako jasna. Ali boste z ulic odvlekli ženske, ker protestirajo zaradi tega, ker je bila ženska zvlečena z ulice," je vprašala 62-letna Deborah Bestwick.

Razlog za prepoved shoda je pandemija oziroma zdravstveni pomisleki, a zbrane so poudarjale, da je zanje nevarno biti zunaj neodvisno od pandemije. Večina prisotnih je sicer nosila maske.

Protestniki policistom: "Aretirajte svoje"

Shod se je začel ob 18. uri. Uvodna govornica je dejala, da so se zbrali "zaradi žalosti in jeze zaradi nesmiselnega umora Sarah Everard". Med njenim govorom so se začeli približevati policisti, nekateri so poteptali rože in sveče, poskušali so odriniti ljudi. Množica se je temu uprla, slišalo se je "drži roke stran od moje sestre", in govor se je lahko nadaljeval.

Nato pa je prizorišče zavzelo še več policistov, ki so zbranim dejali, naj se razidejo, in začeli groziti, da bodo aretirale tiste, ki ostanejo.

Po prerivanju so protestniki vpili: "Aretirajte svoje" in "Sram naj vas bo". Al Džazira poroča, da posnetki dogajanj kažejo, da so moški policisti nasilno vlekli protestnice in jih več aretirali. Policija je sporočila, da so aretirali štiri ljudi, poroča BBC. Zbrana množica je obsodila dejanja policistov, "ki so grobo obravnavali ženske na bedenju proti nasilju moških".

Poklon pokojni

Predsednica parlamentarnega odbora za ženske in enake možnosti iz vrst vladajočih konservativcev Caroline Nokes je dejala, da je šokirana nad dogajanjem v Claphamu. Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je prav tako obsodil ravnanje policistov. Vodja liberalnih demokratov Ed Davey je načelnico policije Cressido Dick pozval k odstopu.

Britanska notranja ministrica Priti Patel in londonski župan Sadiq Khan sta zahtevala pojasnila metropolitanske policije glede ravnanja na bedenju. Kot je v zapisu na Twitterju poudaril Khan, mu je policija zagotovila, da bo shod spremljala z vso občutljivostjo, "kar pa se ni zgodilo", je poudaril londonski župan. Dodal je še, da je pristojne pozval, naj pojasnijo obnašanje policije, a s pojasnili ni bil zadovoljen, zato bodo sprožili preiskavo dogodka.

Everardovi so se sicer številni poklonili po spletu, tudi britanski premier Boris Johnson in njegova partnerica. "Storil bom vse, da bodo ulice znova varne in da ženske ter dekleta ne bodo tarča nadlegovanja ali zlorab," je tvitnil Johnson.

Žena britanskega princa Williama Kate je v soboto obiskala Clapham, kjer se je poklonila pokojni.

Ugrabitve in umora obtožen policist

Sarah Everard se je 3. marca z obiska pri prijateljih v londonskem okrožju Clapham peš odpravila domov v približno 50 minut oddaljeni Brixton. Izginila je okoli 21.30.

Šest dni po tem, ko je bila Sarah Everard zadnjič videna, je policija sporočila, da so aretirali 48-letnega londonskega policista Wayna Couzensa. Gre za pripadnika enote metropolitanske policije za diplomatsko varovanje, ki so ga aretirali, potem ko so v bližini njegovega doma v Kentu v gozdu našli žrtvino truplo.

Sprva so ga aretirali zaradi ugrabitve, nato so dodali še obtožbo umora. Policija je aretirala tudi žensko v tridesetih letih zaradi suma pomoči pri zločinu. V soboto je stopil pred sodnika. Umor je pretresel državo in znova v ospredje postavil razpravo o varnosti žensk.