Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica tamkajšnje poljske policije je povedala, da se je zapora pri Slubicah ob vzhodni nemški meji začela ob 13. uri, onemogočena pa sta oba pasova avtoceste A2.

Kmetje so sprva načrtovali 25-dnevno zaporo, a so se po pogovorih s tamkajšnjim prebivalstvom, podjetji in prevozniki odločili, da bodo v ponedeljek mejni prehod verjetno znova odprli, je dejal eden od organizatorjev gibanja Dariusz Wrobe. Ob tem je poudaril, da morajo oblasti kmete končno začeti jemati resno.

V ponedeljek zbor ministrov za kmetijstvo

V ponedeljek se bodo v Bruslju sešli ministri za kmetijstvo EU-ja, ki bodo govorili tudi o odzivu na zahteve kmetov, ki v zadnjih mesecih protestirajo po številnih članicah EU-ja. Zahtevajo boljše cene za njihove proizvode, manj birokracije in določena odstopanja pri izpolnjevanju okoljskih ciljev. Kmetje na vzhodu EU-ja pa opozarjajo tudi na po njihovem mnenju nelojalno konkurenco iz Ukrajine.

Zapora cestnega mejnega prehoda na jugovzhodu Poljske preprečuje tovornjakom vstop v Ukrajino

Sorodna novica Protesti kmetov ne pojenjajo. Bruselj predstavil kratko- in srednjeročne ukrepe za olajšanje dela.

Kmetje še naprej zapirajo tudi cestne mejne prehode na jugovzhodu Poljske, s čimer preprečujejo tovornjakom vstop v Ukrajino. Kot je danes povedala predstavnica policije v Chelmu, 450 tovornjakov čaka na prehod nadzorne točke v Dorohusku v 14-kilometrski koloni. .

Povprečna čakalna doba je tam približno osem dni. Protestniki trenutno dovoljujejo dvema voziloma na uro, da odpeljeta proti Ukrajini, je še dejala predstavnica policije.

Na Poljskem že več tednov potekajo protesti nezadovoljnih kmetov, ki onemogočajo promet na cestah po državi in na mejnih prehodih z Ukrajino.

Poljska je bila med največjimi podpornicami Ukrajine od začetka ruske agresije februarja 2022, vendar so se v odnosih med državama v zadnjih mesecih pojavile napetosti zaradi trgovinskih sporov, predvsem po odločitvi Bruslja o odprtju evropskih meja za ukrajinske kmetijske proizvode. Ti po mnenju poljskih kmetov ne izpolnjujejo standardov EU-ja in predstavljajo nelojalno konkurenco njihovim izdelkom na domačem trgu.