Poljske oblasti so na meji z Belorusijo razglasile izredne razmere. Foto: EPA
Poljske oblasti so na meji z Belorusijo razglasile izredne razmere. Foto: EPA

Izredne razmere so razglasili zaradi obsežnejšega prihoda prebežnikov, večinoma z Bližnjega vzhoda, na meje Poljske, Latvije in Litve.

Poljska je na večje število prispelih prebežnikov v zadnjih mesecih odgovorila z napotitvijo več tisoč vojakov na mejo z Belorusijo in uvedbo 30-dnevnih izrednih razmer na območju, v času katerih je vsem, ki tam ne prebivajo, tudi novinarjem, prepovedan dostop na območje.

"Dejanja vlade so v nasprotju z načeli svobode govora," so poljski mediji poudarili v skupni izjavi. Dodali so, da je odstranitev medijev "nesprejemljiva in nezdružljiva s standardi demokratične države".

Poročila o nasilnem vračanju prebežnikov

Nekateri mediji so predhodno poročali o navedbah nevladnih organizacij, da naj bi poljska obmejna straža nasilno vračala prebežnike v Belorusijo.

Po mnenju Evropske unije povečan prihod prebežnikov namerno spodbuja beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, in sicer kot odgovor na sankcije EU-ja proti beloruskim oblastem.

Padec Poljske na indeksu svobode medijev za 46 mest

Medtem so Novinarji brez meja v ponedeljek opozorili, da je Poljska na svetovnem indeksu svobode medijev padla za 46 mest, odkar je v državi od leta 2015 na oblasti stranka Zakon in pravičnost (PiS). Trenutno je Poljska med 180 državami na 64. mestu.

Novinarji brez meja so kritizirali tudi osnutek zakona, ki predvideva, da podjetja zunaj Evropskega gospodarskega prostora ne bi mogla imeti nadzornega deleža v poljskih medijih.

Kritiki v predlogu zakona vidijo poskus utišanja glavnega neodvisnega informativnega kanala TVN24, ki je pogosto zelo kritičen do poljske vlade in je v večinski lasti ameriške skupine Discovery.