Andrzej Duda. Foto: EPA
Andrzej Duda. Foto: EPA

"Predsednik države se je odločil, da bo spremembo zakona o farmacevtskih izdelkih vrnil parlamentu in ga pozval k ponovni preučitvi zakona," so v sporočilu za javnost zapisali v uradu Dude, ki je blizu nekdanji vladajoči konservativni stranki Zakon in pravičnost (PiS).

Vlada premierja Donalda Tuska, ki je položaj prevzel decembra lani, je pripravila zakon, ki bi liberaliziral skoraj popolno prepoved umetne prekinitve nosečnosti in med drugim omogočil dostop do jutranje tabletke brez recepta vsem Poljakinjam, starejšim od 15 let, navaja AFP.

Duda je svoj veto upravičil s tem, da ga skrbi za zaščito zdravja otrok. "Predsednik ne more sprejeti zakonskih rešitev, ki mlajšim od 18 let omogočajo dostop do kontracepcijskih sredstev brez zdravniškega nadzora in brez upoštevanja vloge in odgovornosti staršev," so še zapisali v njegovem uradu.

Predstavniki vlade so medtem kritizirali njegovo potezo. "Škoda, da se predsednik znova obrača proti poljskim ženskam," je na omrežju X zapisala namestnica ministrice za izobraževanje Katarzyna Lubnauer.

V vladi so sicer pričakovali predsednikov veto in napovedali, da ga bodo obšli tako, da bodo izdajanje receptov za jutranjo tabletko od 1. maja omogočili tudi lekarnam. "Če ne želimo nezaželenih nosečnosti, moramo zagotoviti, da bo tabletka čim bolj dostopna," je za poljski radio RMF dejala ministrica za zdravje Izabela Leszczyna.

Trenutna vlada je januarja napovedala liberalizacijo zakonodaje o splavu in odpravo določenih politik prejšnje vlade pod vodstvom PiS-a, potem ko so zagovorniki pravic žensk na Poljskem dalj časa opozarjali na postopno omejevanje pravic, represijo, nadzor in prizadevanja za politični vpliv države na življenja žensk.