Zastavi Poljske in Evropske unije. Foto: Reuters
Zastavi Poljske in Evropske unije. Foto: Reuters

Kot je pojasnila predsednica ustavnega sodišča Julia Przylebska, je varuh človekovih pravic Marcin Wiacek vložil zahtevo za izločitev sodnika Stanislawa Piotrowicza. Dodala je, da bo sodišče preučilo zahtevo, a mora zato preložiti odločitev o primarnosti prava EU-ja.

To bo predvidoma storilo 22. septembra, je povedala predsednica sodišča.

Poljsko ustavno sodišče bo takrat odločalo o t. i. načelu primarnosti prava EU-ja, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU-ja in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo.

To vprašanje obravnava, potem ko ga je poljski premier Mateusz Morawiecki pozval, naj preuči odločitev Sodišča EU-ja iz marca letos. To je ugotovilo, da bi lahko postopek imenovanja poljskih vrhovnih sodnikov predstavljal kršitev prava EU-ja.

Sodišče s sedežem v Luxembourgu je končno odločitev prepustilo pristojnemu poljskemu sodišču. Če bo to dejansko ugotovilo kršitve prava Unije, mu načelo primarnosti evropskega prava nalaga, da teh sprememb ne uporabi. To velja ne glede na to, ali so spremembe zakonodajne ali ustavne, je zapisalo Sodišče EU-ja.

To je razburilo poljske poslance in poslanke, ki so Sodišču Unije očitali, da je preseglo svoje pristojnosti in kršilo pogodbo EU-ja.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Poljsko ustavno sodišče spet preložilo odločanje o evropskem pravu