Poljska in Evropska komisija sta več let v sporu. Foto: Reuters
Poljska in Evropska komisija sta več let v sporu. Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica komisije je dejala, da so seznanjeni z napovedjo predsednika poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega, da bodo ukinili disciplinski senat vrhovnega sodišča v trenutni obliki. Dodala je, da bodo to skrbno preučili.

Še vedno pa pričakuje, da bo Varšava komisijo do 16. avgusta obvestila, kako bo spoštovala odločitev Sodišča EU-ja iz sredine julija, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom Unije. V nasprotnem primeru Poljski grozi finančna kazen.

Kaczynski sicer v soboto ni pojasnil, kakšne rešitve glede disciplinskih postopkov bo vlada uvedla namesto teh. Bo pa po njegovih besedah predloge za nov režim predstavila septembra.

Predsednica poljskega vrhovnega sodišča Malgorzata Manowska je še pred njegovo napovedjo disciplinski senat razrešila nekaterih nalog. Senatu naj tudi ne bi bili več posredovani nobeni novi disciplinski postopki proti sodnikom ali tožilcem.

Večletni spor zaradi pravosodnih reform

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. V okviru reform so med drugim sprejeli zakonodajo, ki sodnikom preprečuje, da Sodišče EU-ja prosijo za pojasnilo.

Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.