Mike Pompeo je obiskal tudi pivovarno, v kateri je Josef Groll izdelal prvi pils. Foto: Reuters
Mike Pompeo je obiskal tudi pivovarno, v kateri je Josef Groll izdelal prvi pils. Foto: Reuters

Pompeo je v Plznu v družbi češkega kolega Tomaša Petrička spomnil na ameriško osvoboditev mesta med drugo svetovno vojno: "Lahko si predstavljam, kakšno veselje je moralo biti, ko so ameriški tanki in džipi vozili po ulicah Plzna." Skupaj s Petričkom sta obiskala tudi tamkajšnji muzej in spomenik, ki je posvečen takratnemu ameriškemu generalu Georgeu Pattonu.

V sredo delovni del obiska

GPU: Varovanje državnega sekretarja ZDA kratkotrajno, a eno varnostno zahtevnejših

Petriček naj bi se s Pompeom želel pogovoriti tudi o razmerah v Belorusiji, kjer so po ponovni zmagi Aleksandra Lukašenka izbruhnili protesti in nemiri. Kot je povedal češki minister, bi govorila o morebitnem odzivu. V sredo Pompea čaka bolj delovni del obiska na Češkem. Sešel se bo s premierjem Andrejem Babišem in predsednikom Milošem Zemanom.

Z Babišem bosta po napovedih State Departmenta govorila o sodelovanju na energetskem področju, zlasti o izkoriščanju jedrske energije. Ob tem naj bi pregledala tudi napredek nekaterih projektov iz pobude Tri morja, katere vrh je lani potekal v Ljubljani.

Posvetila se bosta tudi aktualnim dogodkom v svetu, zlasti odnosom z Rusijo in Kitajsko, napovedujejo v State Departmentu. V ozadju Pompeove turneje so sicer predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije, ta prizadevanja pa so uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huaweiu.

V četrtek prihaja v Slovenijo

Češka je posebno izjavo o varnosti omrežij 5G z ZDA že podpisala. Podpis te izjave pa bo v ospredju Pompeove četrtkove postaje v Sloveniji. Izjavo bo v imenu Slovenije podpisal zunanji minister Anže Logar, Pompeo pa se bo sešel tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem.

Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji, v soboto pa še na Poljskem. V Varšavi bo med drugim podpisal pogodbo o namestitvi ameriških vojakov, za katere se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da jih umakne iz Nemčije.