Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija bo v primeru varovanja Pompea izvedla vse dejavnosti načrtovanja, koordiniranja in izvedbe varovanja ter skrbela za čim večjo pretočnost prometa. Varovana oseba je varovana skladu z uredbo o varovanju oseb. Poleg slovenskih policistov bodo pri varovanju sodelovali tudi ameriški varnostniki.

"Vsako varovanje ima svoje posebnosti, konkretno varovanje je sicer kratkotrajno, a varnostno eno od zahtevnejših," so dodali na Generalni policijski upravi (GPU).

Glede prometa bodo v četrtek na območju Gorenjske in Ljubljane skrbeli za varovanje kolon, pri čemer bodo izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa. S tem nameravajo skrbeti za čim večjo pretočnost v prometu, zaradi česar večjih zastojev ne pričakujejo.

Sorodna novica Pompeo v Plznu: Lahko si predstavljam veselje ob ameriški osvoboditvi

Srečanje na Bledu

Ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea bo ob prihodu v Slovenijo na letališču Jožeta Pučnika sprejel slovenski zunanji minister Anže Logar. Obisk bo nadaljeval na Bledu, kjer ga bo sprejel predsednik vlade Janez Janša in kjer bo potekal tudi podpis izjave o varnosti omrežij 5G.

Nato bo v Vili Zlatorog na Bledu Pompea sprejel še predsednik republike Borut Pahor. Z njim se bo na kratko ločeno sešel pred kosilom, ki ga bo Pahor gostil za obe delegaciji.

Kakšne bodo teme pogovorov Pompea in vladnih predstavnikov?

Kot je poročal novinar TV Slovenija Adrijan Bakič, je ameriško zunanje ministrstvo ob napovedi Pompeovega obiska napovedalo pogovore o skupnih interesnih področjih, vključno z jedrsko energijo. Ameriški zunanji minister naj bi po informacijah TV Slovenija na programu tudi posvet o energetiki, neuradno naj bi se ga udeležila tudi ministra za okolje in infrastrukturo.

Junija je vlada določila seznam pomembnih investicij, na njem je bil tudi drugi blok jedrske elektrarne. Za gradnjo le-tega se je sicer zavzel že prejšnji premier Marjan Šarec. Lani je Slovenijo obiskal tudi ameriški minister za energetiko in že tedaj so potekali pogovori o zmanjševanju energetske odvisnosti od Rusije in dobavi jedrske energije.

Druga tema, ki bi jo po neuradnih informacijah Slovenija lahko odprla v pogovoru za zaprtimi vrati s Pompeom, je krepitev sodelovanja na obrambnem področju. Že junija, ko je ameriški predsednik napovedal umik več tisoč vojakov iz Nemčije, je premier Janša tvitnil, da so ameriški vojaki iz zavezništva Nato dobrodošli v Sloveniji.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da so z vsebino izhodišč za pogovore seznanjeni, v kabinetu predsednika vlade pa pogovore o tem niso ne potrdili ne zanikali. Zapisali so, da bosta Janša in Pompeo "pregledala sodelovanje med državama na vseh ključnih področjih skupnih interesov ter ugotavljala priložnosti za krepitev sodelovanja".

Evropska turneja Pompea

Ameriški državni sekretar Pompeo se je sicer v ponedeljek odpravil na turnejo v Evropo, v okviru katere bo v četrtek obiskal tudi Slovenijo. To bo prvi obisk kakega ameriškega zunanjega ministra po 23 letih. Med glavnimi temami njegove turneje bo predvsem krepitev zavezništev v ameriškem "spopadanju" s Kitajsko v kibernetskem prostoru.

Kaj bo vsebina pogovorov z Mikom Pompeom?